ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Eurogroup δίνει πρόσθετο χρόνο στην Ιταλία

Το Eurogroup δίνει πρόσθετο χρόνο στην Ιταλία

Διατεθειμένο να δώσει πρόσθετο χρόνο στην Ιταλία για να καταθέσει δημοσιονομικά μέτρα που θα καταστήσουν τον προϋπολογισμό της συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εμφανίσθηκε σήμερα το Eurogroup.

Στην πρωινή συνάντηση του Eurogroup εξετάσθηκαν τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2017 και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερουν Ντάισελμπλουμ διαπιστώθηκε πως μόλις πέντε χώρες έχουν προϋπολογισμούς συμβατούς με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών το Eurogroup αξιολόγησε τη συμμόρφωση των προγραμμάτων με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κατέταξε τις χώρες σε τρεις κατηγορίες:

Στη πρώτη κατηγορία με τις χώρες που έχουν εναρμονιζόμενους με το Σύμφωνο Σταθερότητας προϋπολογισμούς κατατάσσονται οι Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Ολλανδία. Στη δεύτερη κατηγορία με προϋπολογισμούς σχετικά συμβατούς με το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά όχι πλήρως συμβατούς με το στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ περιλαμβάνονται οι Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα και Αυστρία.

Τέλος, στις χώρες όπου απαιτείται λήψη μέτρων στους προϋπολογισμούς για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα χαμηλότερο 3% του ΑΕΠ ο Γερουν Ντάισελμπλουμ συμπεριέλαβε τις Βέλγιο, Κύπρο, Φινλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.

«Ακούσαμε τις δεσμεύσεις των υπουργών για τη λήψη μέτρων περιορισμού του ελλείμματος», ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας και προσέθεσε πως ειδικά για την Ιταλία το Eurogroup αποφάσισε πως μπορεί να περιμένει την Ιταλία για λίγο, ως προς τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών μέτρων που θα την καταστήσουν συμβατή με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει την άμεση επιβολή δημοσιονομικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι χρειάζονται «σημαντικές» παρεμβάσεις, καθώς το Eurogroup προβλέπει κενό που υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος», τόνισε.«Δεν έχω χρονοδιάγραμμα. Άπτεται του Ιταλού προέδρου το πότε θα έχουμε μια κυβέρνηση», ανέφερε.

Τόσο ο Γερουν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ερωτήθηκαν για το γεγονός πως χώρες με δημοσιονομικό χώρο όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο δεν δαπανούν περισσότερο για να τονώσουν τη ζήτηση εντός της ευρωζώνης. Ο ίδιος ανέφερε πως η Ολλανδία έχει αυξημένες δαπάνες, ωστόσο προσέθεσε πως οι δαπάνες πρέπει να κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έθεσαν ένα στόχο για τη δημοσιονομική τόνωση το 2017», είπε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι οι χώρες του μπλοκ βελτιώνουν τις δημοσιονομικές τους θέσεις και μπορεί στο μέλλον να είναι σε θέση να αυξήσουν τις δαπάνες, «αλλά το να μπει ένα νούμερο ή να τεθεί ένας στόχος είναι κάτι που δεν συμφωνήθηκε στο Eurogroup».

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε πως μια θετική δημοσιονομική πολιτική είναι αναγκαία για τη στήριξη της διευκολυντικής νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η οποία φέρει σήμερα το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ. «Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους αυξανόμενους περιορισμούς που αντιμετωπίζει σχετικά με τη χρήση των νομισματικών εργαλείων, καλώντας για μια της διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ», είπε ο Επίτροπος.

Σημειώνεται πως το Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής για το σύνολο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, είχε ταχθεί υπέρ μιας δημοσιονομικής επέκτασης κατά 0,5% για το 2017. Αυτό πλέον το σχέδιο «μπαίνει στο συρτάρι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ