ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ΕΚΤ στρέφονται τώρα τα μάτια των χρηματαγορών

Στην ΕΚΤ στρέφονται τώρα τα μάτια των χρηματαγορών

Στον Μάριο Ντράγκι περνά πλέον η σκυτάλη των εξελίξεων μετά τη νέα αύξηση της αβεβαιότητας στην Ευρώπη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη σε ανακοινώσεις για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, με τους περισσότερους να περιμένουν επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που λήγει τον Μάρτιο του 2017. Πριν από το δημοψήφισμα στην Ιταλία οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν επίσης ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανακοινώσει κάποιας μορφής μείωση της χορήγησης ρευστότητας κάνοντας λόγο για μία ακόμη, τελευταία, επέκταση του QE πριν συμβεί αυτό.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι ο πρόεδρος της τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα θελήσει να αποφύγει την αντίδραση που είχαν οι αγορές στις ανακοινώσεις του πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Τότε είχε ανακοινώσει λεπτομέρειες για την ποσοτική χαλάρωση, οι οποίες όμως δεν είχαν επηρεάσει ιδιαίτερα τις αγορές. Τώρα όμως εάν ο Ντράγκι ανακοινώσει οτιδήποτε λιγότερο από εξάμηνη παράταση του QE, η αντίδραση σε ευρώ και ομόλογα μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δαπανήσει 1,4 τρισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στα τέλη Μαρτίου σε 1,7 τρισ. Σήμερα η τράπεζα αγοράζει σε μηνιαία βάση κρατικά ομόλογα αξίας έως 80 δισ. ευρώ. Ο Ντράγκι θα πρέπει τώρα να αποφασίσει με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για την ενδεδειγμένη κίνηση ξεπερνώντας τις όποιες διαφωνίες.

Ορισμένα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ ήδη φέρονται να μη θέλουν να ληφθεί τώρα απόφαση για παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης, προτιμώντας να παρθούν οι αποφάσεις τον επόμενο μήνα. Ακόμη πιο δύσκολο αναμένεται ότι θα είναι να συμφωνήσουν όλα τα μέλη για σημαντικά μεγαλύτερη ρευστότητα ιδίως τώρα που τα περισσότερα προβλήματα σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, με τελευταίο παράδειγμα την Ιταλία, δεν είναι αμιγώς οικονομικά αλλά κυρίως πολιτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ