ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσκολεύουν την ΕΚΤ η πτώση του ευρώ και η αύξηση των τιμών των καυσίμων

Δυσκολεύουν την ΕΚΤ η πτώση του ευρώ και η αύξηση των τιμών των καυσίμων

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 1,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, από 0,6% που ήταν τον Νοέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει χαμόγελα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ρίξει στη ζώνη του ευρώ άπλετη ρευστότητα με στόχο να φτάσει ο πληθωρισμός τα επίπεδα του 2%. Φέρνει όμως και δύσκολες αποφάσεις για τον Μάριο Ντράγκι καθώς αναμένεται να ενταθούν οι φωνές μέσα και έξω από την Κεντρική Τράπεζα όσων ζητούν να ακολουθήσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Προς το παρόν πάντως η ΕΚΤ αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές και οικονομολόγους, να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της.

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αν αυτή η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού είναι πραγματική ή αν οφείλεται σε παράγοντες όπως η άνοδος των τιμών των καυσίμων και η πτώση του ευρώ. Μάλιστα, μετά τις τελευταίες αυξήσεις τιμών του πετρελαίου που καταγράφηκαν μετά τα τέλη Νοεμβρίου, τα επόμενα στοιχεία για τον δείκτη τιμών μπορεί να δείξουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο πληθωρισμού.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θέλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός – στον οποίο δεν υπολογίζεται η επίδραση από τα καύσιμα και τα τρόφιμα – εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 0,9% τον Δεκέμβριο από 0,8% τον Ιούλιο του 2014, όταν η ΕΚΤ άρχισε να εφαρμόζει την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες που φυλάνε τα χρήματά τους στην ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης και την παροχή χαμηλότοκων δανείων μεγάλης διάρκειας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ. Αν δεν αυξηθεί ο δομικός πληθωρισμός, τα στελέχη της ΕΚΤ ανησυχούν ότι η αύξηση του δείκτη τιμών μπορεί να μην είναι διατηρήσιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ