ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλίμα «όλοι εναντίον όλων» πριν από το Eurogroup

Κλίμα «όλοι εναντίον όλων» πριν από το Eurogroup

Τη σωστή ισορροπία μεταξύ της «επιτακτικής» δημοσιονομικής σταθερότητας και της λιτότητας αναζητούν θεσμοί και κυβέρνηση με τη λύση όμως να μην εξαρτάται μόνον από την ελληνική πλευρά.

Μπορεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί να τόνισε χθες από την Αθήνα πως εάν η ελληνική πλευρά κάνει μέσα στα επόμενα 24ωρα αντιπροτάσεις πιθανότατα θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο της αξιολόγησης, ωστόσο η εικόνα που μεταδίδεται από τα κεντρικά των θεσμών δεν είναι αντίστοιχη.

Το Μαξίμου επιδιώκει να βρει το κατάλληλο περιτύλιγμα για την ψήφιση τόσο του αφορολόγητου όσο και των περικοπών στο συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στο συνταξιοδοτικό θα υπάρχει διατύπωση για μείωση των δαπανών του επί του ποσοστού του ΑΕΠ προκειμένου το ποσό που θα διασφαλιστεί να κατευθυνθεί υπέρ της εργασίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι περικοπές στο συνταξιοδοτικό θα ισχύσουν μετά το 2021. Οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι οι όποιες μειώσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στις παλαιές συντάξεις, ενώ γίνονται προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι οι υπεραποδόσεις θα κατευθύνονται σε κοινωνικές πολιτικές.

Κατά την κυβέρνηση οι θεσμοί προτίθενται να δώσουν στην ελληνική πλευρά αυτά που ζητάει στα εργασιακά, δηλαδή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χωρίς να επιμείνουν στην αύξηση των ομαδικών απολύσεων στο 10%

Το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν θεωρεί αρκετή την ελάφρυνση του χρέους που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα και δεν είναι πεπεισμένο πως τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι τα κατάλληλα από αναπτυξιακής πλευράς και επαρκή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Η Γερμανία από την πλευρά της θέλει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα να διαρκέσουν έως το 2028 και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συζήτηση που προβλέπει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ωστόσο, η διελκυστίνδα αυτή και ο μη προσδιορισμός μέτρων ικανών να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν επιτρέπει την υπαγωγή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν πως μόνον με τη συμμετοχή της χώρας στο QE θα καταστεί υποφερτό το επικείμενο κύμα λιτότητας, κάτι που και το ΔΝΤ ενστερνίζεται.

Ωστόσο, «η σωστή ισορροπία μεταξύ της επιτακτικής δημοσιονομικής σταθερότητας και της λιτότητας», όπως χθες δήλωσε από την Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί περνά αφενός μέσα από την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της μείωσης του αφορολογήτου και της μείωσης των συντάξεων και αφετέρου μέσα από την αποδοχή μικρότερων πλεονασμάτων και συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρωζώνη.

Μέχρι να γίνουν αυτά τα βήματα με ικανοποιητικό τρόπο για το ΔΝΤ ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν δεν θα αποδέχεται ότι «τα νούμερα βγαίνουν», ότι και εάν υποστηρίζουν οι υπόλοιποι θεσμοί.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τόμσεν μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα τα δημοσιονομικά δεδομένα για το κλείσιμο του 2016. «Μόλις τα έχουμε, θα τα εξετάσουμε, και θα αλλάξουμε τις προβλέψεις μας, αν τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ απαισιόδοξες», ανέφερε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Θάνος Θανόπουλος ενημέρωσε χθες τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους ότι στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε και συμμετείχε με καθεστώς παρατηρητή σε τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Κατά κάποιες κυβερνητικές πηγές η αποκάλυψη αυτή σημαίνει πως το ΔΝΤ έχει διαθέσιμα τα περισσότερα στοιχεία και ότι απλά αναμένει να μπουν όλα τα κομμάτια του πάζλ στη θέση τους προκειμένου να τοποθετηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ