ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ-Λαγκάρντ: Οι «σιδηρές κυρίες» αποφασίζουν για την Ελλάδα

Μέρκελ-Λαγκάρντ: Οι «σιδηρές κυρίες» αποφασίζουν για την Ελλάδα
Getty Images/Ideal Images/Adam Berry

Μπορεί στην επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας να αναφέρεται ότι Άγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσουν σήμερα στο Βερολίνο «επίκαιρα θέματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην ομάδα G20», ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι κύριο θέμα στην ατζέντα τους δεν θα είναι άλλο από την ελληνική κρίση χρέους.

Το τετ α τετ της γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει ορισθεί για το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια η Άγκελα Μέρκελ θα παραθέσει δείπνο στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο οποίο δεν έχει διευκρινιστεί αν θα παραβρίσκεται και η Κριστίν Λαγκάρντ και αν οι τρεις τους θα εξετάσουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ, στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, άποψη την οποία συμμερίζεται και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι, ναι μεν στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει μόνος του τη διάσωση κρατών-μελών της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπεται κάτι διαφορετικό και η μη συμμετοχή του ΔΝΤ «δεν θα ανταποκρινόταν στις συμφωνίες που έχουν κάνει οι εθνικές κυβερνήσεις με τα κοινοβούλιά τους».

Μέρκελ και Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα διευθετήσουν στη συνάντησή τους τις λεπτομέρειες για έναν διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει μία πιο "ευέλικτη ερμηνεία" για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Αθήνας.

Της συνάντησης έχει προηγηθεί τηλεφώνημα, κατά το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο, συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ φαίνεται να "αγοράζει χρόνο" για μία ακόμη φορά στο ελληνικό ζήτημα. Η Die Welt υπενθυμίζει ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν καλή "χημεία" και ότι η καγκελάριος είχε βοηθήσει τη Λαγκάρντ στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΔΝΤ. Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να θεωρεί τη Μέρκελ ως μία από τις λίγες νησίδες σταθερότητας στη σημερινή εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και γι' αυτό δεν θα ήθελε «να είναι ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο για την επανεκλογή της στην καγκελαρία».

Η συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών μονοπωλεί σχεδόν τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο με την Tageszeitung να εκτιμά πως στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση», εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος που η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup».

Η συνάντηση των δύο κυριών αναφέρεται και σε δημοσίευμα της Handelsblatt, η οποία ωστόσο δεν εστιάζει τόσο στην θέση που θα έχει η ελληνική κρίση σε αυτήν, όσο στην επικείμενη επίσκεψη της Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) στην Αθήνα εντός του Μαρτίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόσφατο Eurogroup δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. «Αυτό το αδιέξοδο στρέφει όμως και πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία. Αυτό διαφαίνεται από μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων κρίσης. Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη. Συγχρόνως οι καταθέσεις συρρικνώνονται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πιθανώς όμως με ευθύνη των μετόχων κι των πιστωτών».

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικός Τύπος: Μέρκελ - Λαγκάρντ καθορίζουν την τύχη της Αθήνας

Το δεξί χέρι της Μέρκελ απειλεί την Ελλάδα με διακοπή της χρηματοδότησης

Ο διεθνής Τύπος για το δύσκολο έργο της Μέρκελ απέναντι στη Λαγκάρντ

Μύθοι και αλήθειες για τη συνάντηση Λαγκάρντ-Μέρκελ με θέμα την Ελλάδα

Τετ α τετ Μέρκελ-Λαγκάρντ με φόντο την αγωνία για την αξία του ευρώ

Die Welt: «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο στη Μέρκελ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ