ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συλλέκτης αρχαιοτήτων η Τράπεζα της Ελλάδος

Συλλέκτης αρχαιοτήτων η Τράπεζα της Ελλάδος

Συλλέκτης και με σφραγίδα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς έχει στην κατοχή της μια μικρή μεν, αλλά ενδιαφέρουσα συλλογή που μετρά 85 χρόνια ζωής.

Η αρχή έγινε με ένα μικρό γεωμετρικό αγγείο το οποίο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των εκσκαφών που πραγματοποιήθηκαν για να ανεγερθεί το μέγαρο της τράπεζας την περίοδο 1928-1932 κι ακολούθησαν ακόμη 41 αντικείμενα που ήρθαν στο φως από το οικόπεδο της οδού Πανεπιστημίου, κυρίως αγγεία, ειδώλια και μικροαντικείμενα, που χρονολογούνται στους γεωμετρικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.

Εν συνεχεία στην κατοχή της τράπεζας πέρασαν και νομίσματα από δυο ιδιωτικές συλλογές. Πρόκειται για 5.367 αρχαία, ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα που αποκτήθηκαν κυρίως μέσω αγορών από την συλλογή της Ειρήνης Αργυροπούλου - Ευελπίδη με προέλευση από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, την Ιλλυρία, την Ιταλία, τη Σικελία και τις ελληνικές αποικίες της Θράκης. Και από τη συλλογή Νικολάου Πετσάλη, η οποία περιλαμβάνει νομίσματα από την περιοχή της Ιωνίας που χρονολογούνται μεταξύ 3ου π.Χ. και 3ου μ.Χ. αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ