ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ οι Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ οι Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank
AFP

Οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank στο σκέλος της μείωσης των «κόκκινων» δανείων και του περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν με τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ στη Φρανκφούρτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα άγγιξαν τα 101,8 δισ. ευρώ, ήτοι ήταν 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό - στόχο. Ωστόσο, οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο το στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έφτασαν τα 72,8 δισ. ευρώ ή περίπου 0,4 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο.

Η Alpha Bank στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 είχε θετικές επιδόσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 505 εκατ. ευρώ, έναντι μειώσεως ύψους ευρώ 123 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, με τον αντίστοιχο δείκτη να ανέρχεται σε 53,7% στο τέλος Ιουνίου 2017 και τον δείκτη καλύψεως να ανέρχεται σε 48%.

Το δεύτερο τρίμηνο 2017, τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 717 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση έναντι μειώσεως των καθυστερήσεων κατά 111 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οι διαγραφές στην Ελλάδα ανήλθαν σε 0,7 δισ. ευρώ, έναντι 0,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2017, καθώς ενισχύθηκαν οι πρωτοβουλίες για βελτίωση της ανακτησιμότητας του χαρτοφυλακίου σε καθυστέρηση.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2017 για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 0,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τον αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων. Αυτό διότι ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 73 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017, κάτι που αντικατοπτρίζει τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια (+34% σε ετήσια βάση σε 431 εκατ. ευρώ ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ