ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Εποικοδομητική η επιτάχυνση των stress test

ΔΝΤ: Εποικοδομητική η επιτάχυνση των stress test
IMF Staff Photograph

Ως εξαιρετικά εποικοδομητική χαρακτήρισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρει την πρόταση της ΕΚΤ να επιταχυνθούν τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πολύ πολύ εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους στόχους που θέτει το ΔΝΤ», ανέφερε ο Μάρει, ξεκαθαρίζοντας πως το Ταμείο δεν βλέπει προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα και πως στόχος των πολιτικών στις οποίες εστιάζει ο οργανισμός είναι να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι στις 14 Σεπτεμβρίου ο Τζέρι Ράις είχε δηλώσει πως η επισκόπηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών αποτελεί «σημαντικό στοιχείο» του προγράμματος, αντίθετα με τον Πόουλ Τόμσεν ο οποίος σήμερα δήλωσε πως το ΔΝΤ αρκείται στα ήδη προγραμματισμένα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τη μεταστροφή του Ταμείου και παρέπεμψε στην αξιολόγηση που έκαναν τα στελέχη του Ταμείου στην έκθεση του Ιουλίου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του Ταμείου στο ζήτημα της Ελλάδος μετά από τον εξαναγκασμό για συνομολόγηση ενός νέους προγράμματος, το στέλεχος του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει.

Ο Μάρει ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ είναι απόλυτα δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και επανέλαβε πως η «επί της αρχής» χρηματοδοτική συμφωνία του Ταμείου με την Ελλάδα προϋποθέτει πρόοδο στις αξιολογήσεις, μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ικανοποιούν το Ταμείο και ένα βιώσιμο χρέος.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ