ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα λίστα Ελλήνων καταθετών εξωτερικού θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών

Νέα λίστα Ελλήνων καταθετών εξωτερικού θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη βεβαίωση φόρων 131 εκατ. ευρώ από 133 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε πως δεν είναι υπερήφανος για όσα έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών ως υπουργείο συνολικά αναφορικά με τα θέματα της λίστας Λαγκάρντ.

«Εγώ πιστεύω ότι είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, για το οποίο πρέπει να αποδοθούν κάποια στιγμή οι πολιτικές, οι ποινικές και οι πειθαρχικές ευθύνες», ανέφερε.

Όπως υποστήριξε, υπήρχε πολιτική ευθύνη για το ότι το 2010, το 2011 και το 2012 δεν είχε ξεκινήσει καν ο έλεγχος της λίστας και η υπόθεση οδηγείτο μαθηματικά και μεθοδευμένα σε παραγραφή.

«Εμείς στις Προγραμματικές Δηλώσεις στη Βουλή θέσαμε το θέμα της παραγραφής των λιστών, ακριβώς γιατί βλέπαμε πού μεθοδευμένα οδηγείτο το πράγμα. Εμείς φέραμε, παρά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν, το θέμα της παράτασης της παραγραφής», σημείωσε.

Σημειώνεται πως με διάταξη που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο παρατάθηκε η παραγραφή για ένα έτος, των υποθέσεων για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν μέχρι την 31.12.2015 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνα ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως με επιχειρησιακό σχέδιο θα ελεγχθεί και η λίστα Λαγκάρντ και οι άλλες λίστες.

Σημειώνεται πως κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησής της Διαφθοράς μετέβη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για να παραλάβει μια ακόμη λίστα με ονόματα Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό.

Η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει στοιχεία Ελλήνων καταθετών τα οποία έχουν περιέλθει στον έλεγχο των γερμανικών φορολογικών αρχών στο πλαίσιο δικών τους ερευνών για τον εντοπισμό Γερμανών φοροφυγάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ