SUSTAINABLE NEWS

Πώς blockchain και επενδύσεις ESG «παντρεύονται» με αμοιβαία επωφελή τρόπο

Πώς blockchain και επενδύσεις ESG «παντρεύονται» με αμοιβαία επωφελή τρόπο
Pixabay

Λόγω του κορωνοϊού η συμπεριφορά των καταναλωτών και των επενδυτών έχει αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά, με τις ψηφιακές αγορές και επενδύσεις να έχουν απογειωθεί και τα αναπτυξιακά πρότυπα να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Καθώς οι παραδοσιακές αγορές βρίσκονται σε δοκιμασία, οι επενδυτές αναζητούν μεταξύ άλλων καταφύγιο στην τεχνολογία blockchain και στα κρυπτονομίσματα, οδηγώντας σε νέα υψηλά επίπεδα τιμών αυτά τα assets. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις που ακολουθούν κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) και εστιάζουν σε επιχειρήσεις που δείχνουν σεβασμό στο περιβάλλον, κοινωνική ευθύνη και ορθή εταιρική διακυβέρνηση έχουν κερδίσει έδαφος μεταξύ των επενδυτών, ξεπερνώντας το 1 τρις. δολάρια σε κεφάλαια για πρώτη φορά.

Οι επενδύσεις με κριτήρια ESG αναμένεται να φθάσουν το 50% όλων των επενδυτικών χαρτοφυλακίων έως το 2025, καθώς αναγνωρίζονται ως ασφαλείς τοποθετήσεις έναντι της μεταβλητότητας και του καθοδικού κινδύνου. Αυτή μάλιστα η οπτική ενισχύθηκε μετά την πανδημία, οπότε δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες δραστηριοποιούνται και πού τοποθετούν τα κεφάλαια τους.

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ύφεση, διερευνώμενες κοινωνικοοικονομικές ανισορροπίες και ανεργία, οι επενδυτικές επιπτώσεις από τις τοποθετήσεις σε ESG επενδύσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση αυτών των προκλήσεων. Οι επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών, για παράδειγμα, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες από 21.000 θέσεις εργασίας με κάθε 1 δισ. δολάρια επένδυσης.

Κατά μέσο όρο, υπάρχει ετήσια ανάγκη για επενδύσεις 6,9 τρισ. δολαρίων σε βιώσιμες υποδομές έως το 2030 για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs). Καθώς οι δημόσιοι φορείς και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν αυτά τα έργα, το κενό χρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 15 τρισ. δολάρια έως το 2040. Αυτό σημαίνει ότι ιδιωτικά κεφάλαια θα απαιτούνται όλο και περισσότερο για να καλύψουν το κενό.

Καθώς τα ψηφιακά νομίσματα, η τεχνολογία blockchain και οι επενδύσεις ESG είναι σε τροχιά ανόδου, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το κατά πόσον αυτοί οι αναπτυσσόμενοι τομείς έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον.

Η Fasset, μια εταιρεία fintech που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε το πρώτο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο που βασίζεται στο blockchain Ethereum και είναι αφιερωμένο στην ηθική χρηματοδότηση (thical financing) βιώσιμων υποδομών.

Το εν λόγω σύστημα στοχεύει στο να εκδημοκρατίσει (democratize) τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας, αιολικών πάρκων και δικτύων οπτικών ινών, δημιουργώντας ψηφιακές αναπαραστάσεις αυτών των περιουσιακών στοιχείων για να τα καταστήσει προσβάσιμα σε μια παγκόσμια ομάδα επενδυτών.

Μετακινώντας ολόκληρη τη διαδικασία χρηματοδότησης της βιώσιμης υποδομής στο blockchain, η εταιρεία βελτιώνει τη ρευστότητα της επιχείρησης που έχει αναπτύξει την υποδομή και μειώνει τα εμπόδια εισόδου στην επένδυση, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των υποδομών να αποφύγουν δαπανηρούς μεσάζοντες.

Για παράδειγμα κάποιος θέλει να πουλήσει μέρος μια αιολικής μονάδας ηλιακής ενέργειας που παρέχει ήδη ενέργεια σε πολλά νοικοκυριά, προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για την κατασκευή πρόσθετων εγκαταστάσεων.

Η Fasset μόλις προσδιορίσει τη βιωσιμότητα του ηλιακού σταθμού, καλεί τον ιδιοκτήτη να τοποθετήσει το προς πώληση μερίδιο του έργου στην πλατφόρμα. Εν συνεχεία κλασματικοποιεί το μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού, μετατρέποντάς το σε ψηφιακά tokens. Τo token είναι ένα ψηφιακό κλειδί που πιστοποιεί με μονοσήμαντο τρόπο, ότι το πρόσωπο που το κατέχει είναι και ο ιδιοκτήτης μιας αξίας.

Οι εγκεκριμένοι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ψηφιακή επενδυτική διαδικασία και να γίνουν συνιδιοκτήτες του σταθμού αποκτώντας τα tokens. Καθώς η μονάδα ενέργειας παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η προκύπτουσα απόδοση κατανέμεται απρόσκοπτα στους επενδυτές της blockchain πλατφόρμας. Οι δε κάτοχοι των tokens μπορούν να τα πωλούν και να τα ανταλλάσσουν απευθείας μεταξύ τους ή με άλλους επενδυτές.

Με αυτό τον τρόπο η τεχνολογία blockchain και οι επενδύσεις ESG «παντρεύονται» με αμοιβαία επωφελή τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ