ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SOS από επιστήμονες: Η κλιματική αλλαγή βάζει σε κίνδυνο τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

SOS από επιστήμονες: Η κλιματική αλλαγή βάζει σε κίνδυνο τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, κινδυνεύουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης κινδύνου που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communication.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και η διάβρωση του εδάφους που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, θέτουν σε κίνδυνο 47 από τα 49 μνημεία που υπάγονται στην λίστα της UNESCO για τη Μεσόγειο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στη Μεσόγειο ο κίνδυνος πλημμύρας μπορεί να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2100 και ο κίνδυνος διάβρωσης κατά 13%, ενώ οι χώρες που απειλούνται περισσότερο είναι η Ιταλία, η Κροατία και η Ελλάδα.

Στην κορυφή της λίστας με τα μνημεία που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκονται η Βενετία και η λιμνοθάλασσά της, η Πατριαρχική Βασιλική της Ακυληίας, η Φεράρα, Πόλη της Αναγέννησης και το δέλτα του Πάδου, ενώ σε δυσχερή θέση βρίσκονται η Τύρος στον Λίβανο, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ταράκο στην Ισπανία και η Έφεσος στην Τουρκία.

Τα αποτελέσματά της μελέτης παρέχουν μια πρώτης τάξης εκτίμηση σχετικά με το πού απαιτείται επειγόντως η διεξαγωγή έρευνας και χάραξη κατάλληλης πολιτικής και στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κινδύνου.

mnimia161018

Πηγή: www.nature.com

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μνημείων δεν μπορούν να μετακινηθούν από τις παράκτιες περιοχές που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά, απαιτεί χάραξη εθνικής στρατηγικής με κεντρικό πλαίσιο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ανάληψη μέτρων προστασίας, επισημαίνει η έρευνα.

Ελάχιστα από τα μνημεία, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιοχριστιανικών Μνημείων της Ραβένα και του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου στο Σιμπένικ, μπορούν να μεταφερθούν αλλά αυτό θα έθετε σε αμφισβήτηση αυτό που αποκαλεί η UNESCO «εξαιρετική παγκόσμια αξία» τους, σύμφωνα με την μελέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ