ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πλωτή ηλιακή φάρμα της Σιγκαπούρης: Μία τεράστια έκταση γεμάτη φωτοβολταϊκά

Η πλωτή ηλιακή φάρμα της Σιγκαπούρης: Μία τεράστια έκταση γεμάτη φωτοβολταϊκά
AP Photo/Susan Montoya Bryan, File

Μία από τις μεγαλύτερες πλωτές ηλιακές φάρμες στον κόσμο παρουσίασε την Τετάρτη η Σιγκαπούρη, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση που αντιστοιχεί σε 45 γήπεδα ποδοσφαίρου και παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα πέντε εργοστάσια επεξεργασίας νερού του νησιού.

Το έργο εντάσσεται στις προσπάθειες της πόλης της νοτιοανατολικής Ασίας για την επίτευξη του στόχου της για τετραπλασιασμό της παραγωγής ηλιακής ενέργειας έως το 2025 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τοποθετημένο στη δυτική Σιγκαπούρη, αυτό το ηλιακό αγρόκτημα που αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 60 megawatt θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά περίπου 32 kilotonnes ετησίως, όσο δηλαδή θα εξοικονομούσαμε αν βγάζαμε 7.000 αυτοκίνητα από τους δρόμους των πόλεων, σύμφωνα με κοινή δήλωση της εταιρείας Sembcorp Industries και της εθνικής υπηρεσίας PUB της Σιγκαπούρης.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ στις ταράτσες των κτηρίων, τα πλωτά έχουν μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ 5% έως 15% λόγω της επίδρασης ψύξης του νερού και δεν επηρεάζονται από τη σκίαση από άλλα κτήρια, όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση του έργου.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα 122.000 ηλιακά πάνελ στον χώρο των 45 στρεμμάτων (111,2 στρέμματα) αναμένεται να καταστήσει τη Σιγκαπούρη μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που διαθέτουν ένα σύστημα επεξεργασίας νερού πλήρως τροφοδοτούμενο από αειφόρο ενέργεια.

Για να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τέτοιων έργων, η PUB είπε ότι πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση πριν από την εγκατάσταση των ηλιακών συλλεκτών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επίδραση στην άγρια ​​φύση ή στην ποιότητα του νερού.

«Σχεδιάστηκε προσεκτικά για να βελτιώσει τη ροή του αέρα και να επιτρέψει στο φως του ήλιου να περνά μέσα από το νερό (για να φτάσει σε υδρόβια ζωή)», δήλωσε ο Jen Tan, επικεφαλής της Sembcorp Industries.

Τα ηλιακά πάνελ έχουν σχεδιαστεί για να έχουν διάρκεια 25 χρόνια και drones θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρησή τους.

Αυτή τη στιγμή ακόμη τέσσερα άλλα έργα πλωτών ηλιακών συλλεκτών βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σιγκαπούρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ