ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κακαλή: Δίνουμε κίνητρα για να γίνει ο Άη Στράτης μόνιμη κατοικία από νέους ανθρώπους

Κακαλή: Δίνουμε κίνητρα για να γίνει ο Άη Στράτης μόνιμη κατοικία από νέους ανθρώπους
Μαρία Κακαλή, δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου - Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

H Μαρία Κακαλή, Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, μίλησε στο Act for Earth του CNN Greece για το «πράσινο μέλλον» του νησιού.

Η κυρία Κακαλή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους στόχους που έχουν τεθεί, για την προστασία και την ανάδειξη αυτής της ανόθευτης ομορφιάς που προσφέρει ο Άγιος Ευστράτιος, σε συνεργασία με το παρθένο φυσικό του περιβάλλον.

«Το πρόγραμμα ''Αη Στράτης Πράσινο Νησί'', έχει ως στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού κατά 85% με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπως επεσήμανε.

Η δήμαρχος του νησιού σχολίασε και το κατά πόσο μπορεί ο Άη Στράτης να αποτελέσει ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μία σημαντική κίνηση.

Από το «τιμόνι» του δήμου, ως η νεότερη Δήμαρχος της χώρας, που μεταξύ άλλων, έχει καταφέρει να κερδίσει πολλές «μάχες» στα χρόνια προβλήματα της τόσο σημαντικής «κουκίδας» του Αιγαίου, υπογράμμισε και την αξία της στήριξης των κατοίκων του νησιού, των οποίων η ενεργός συμμετοχή στα κοινά είναι απαραίτητη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Μαρίας Κακαλής, Δημάρχου του Αγίου Ευστρατίου, στο Act for Earth του CNN Greece:

Στις 30 Μαρτίου ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου», μεταξύ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.). Τι σήμανε αυτή η κίνηση για το «πράσινο μέλλον» του νησιού;

Στόχος μας, ως δημοτική αρχή, ήταν, από την πρώτη στιγμή, η δόμηση ενός πλαισίου αειφόρου ανάπτυξης για το νησί βασιζόμενο στη συμπόρευση τοπικής οικονομίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μία συνεχή πρόκληση για τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, καθώς αποτελεί μια δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία που απαιτεί συνεχή προσπάθεια για την ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος, και τη διασφάλισης του μέλλοντος των επόμενων γενεών. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου σχεδιάζει και υλοποιεί συντονισμένες δράσεις για την προστασία των φυσικών πόρων, την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, την ευημερία των πολιτών και την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πρωτοστάτης σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι το πρόγραμμα «Αη Στράτης Πράσινο Νησί», το οποίο έχει ως στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού κατά 85% με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στα πλαίσια λοιπόν, της σύμβασης και σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα μελέτη πρόκειται να κατασκευαστεί στο νησί μας ένας υβριδικός σταθμός, μία μπαταρία, να τοποθετηθεί μία ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά, και δίκτυο τηλεθέρμανσης για τους κατοίκους.

Η υπογραφή της σύμβασης για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου σε «πράσινο νησί» σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού και καινοτόμου έργου που έπειτα από προσπάθειες ετών πρόκειται να ξεκινήσει εντός του έτους 2021. Τι βλέπετε να αλλάζει χάρη στην υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης;

Η υπογραφή της σύμβασης που αφορά το συγκεκριμένο έργο, αρχικά δημιουργεί αισθήματα ικανοποίησης, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς οι προσπάθειες πολλών ετών, επιτέλους έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Το έργο δημιουργεί πολλές προοπτικές ανάπτυξης στο νησί του Αγίου Ευστρατίου, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου μας, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.

Το νησί μας, ήδη τα τελευταία χρόνια, έχει προβληθεί αρκετά, αρχικά για την ιστορία του, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος κράτησης πολιτικών κρατουμένων, το φυσικό του πλούτο και τον πολιτισμό του, όποτε και είδαμε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Η υλοποίηση του έργου, λοιπόν, πέρα από τις ενεργειακές ανάγκες που πρόκειται να καλύψει στον οικισμό και τους κατοίκους, θα έχει θετικό πρόσημο στην προβολή του, καθώς θα επιλεγεί, όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά από πολλούς επισκέπτες, να επισκεφθούν τον τόπο και να δουν το έργο από κοντά. Αυτό θα συμβεί γιατί πέρα από το αναφερόμενο έργο, η πράξη έχει υποέργα που αφορούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων, κατασκευή σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και προμήθεια αυτών, τα οποία φιλοδοξούμε να δούμε να υλοποιούνται πολύ σύντομα.

Επιπλέον πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο έργο σε συνδυασμό και με άλλα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρα για την επιλογή του τόπου μας ως μόνιμη κατοικία από νέους ανθρώπους που επιθυμούν την αποκέντρωση.

Με την έναρξη των εργασιών, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας, το οποίο θα σημάνει μία νέα και αισιόδοξη αρχή.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να κρίνουν το κατά πόσο ο Άη Στράτης, μπορεί να αποτελέσει ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί;

Λαμβάνοντας υπόψη, αρχικά τη γεωγραφική θέση του νησιού, το γεγονός ότι δε συνδέεται με κανένα άλλο γειτονικό νησί για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, το μέγεθός του και τον αριθμό των κατοίκων του, αντιλαμβάνεστε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές. Για αυτούς, λοιπόν, τους λόγους, η επιτυχία, όχι μόνο της υλοποίησής του αλλά η ορθολογική και μακροχρόνια λειτουργία και συντήρησή του από ένα φορέα διαχείρισης, στον οποίο κύριος μέτοχος οφείλει να είναι ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς.

Ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου θα λέγατε πως έχει στο πλευρό του την στήριξη όλων των κατοίκων του νησιού; Οι κάτοικοι, είναι θετικά προσκείμενοι στις ενέργειες που πραγματοποιούνται στον τόπο αναφορικά με τη κατεύθυνση αυτή;

Η δημοτική αρχή φροντίζει να έχει συνεχή και ανοιχτό διάλογο με τους συμπολίτες μας, να ενεργοποιεί τους κοινωνικούς φορείς και τις ομάδες του τόπου με άμεση προτεραιότητα την ενσωμάτωση των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επιχειρησιακό της σχεδιασμό και την υιοθέτηση ενός κοινού μακροπρόθεσμου οράματος για τον τόπο μας και τις μελλοντικές γενιές.

Με συστηματική προσπάθεια και ενεργό συμμετοχή των πολιτών ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου ατενίζει με σιγουριά το μέλλον κάνοντας σταθερά βήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ