ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο poll του Act for Earth: Οι Έλληνες ανακυκλώνουν όσο συχνότερα μπορούν – Δείτε τις απαντήσεις

Νέο poll του Act for Earth: Οι Έλληνες ανακυκλώνουν όσο συχνότερα μπορούν – Δείτε τις απαντήσεις

Πόσο συχνά ανακυκλώνουν συσκευασίες προϊόντων ρώτησε το Act for Earth τους αναγνώστες του, οι οποίοι απάντησαν πως έχουν βάλει την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους, με μεγάλη πλειοψηφία.

Η ανακύκλωση αποτελεί σημείο – κλειδί στην προσπάθεια της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς, μεταξύ άλλων, περιορίζει τον όγκο των απορριμμάτων που οδεύουν προς ταφή στους ΧΥΤΑ. Ανακυκλώνοντας τις συσκευασίες των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, ουσιαστικά κάνουμε αυτό που πρέπει για να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας βιώσιμο, να βελτιώσουμε τις συνθήκες στη φύση και, συνεπώς, στην ίδια τη ζωή μας.

Στην Ελλάδα, είναι γνωστό πως η ανακύκλωση λειτουργεί ακόμα σε περιορισμένο βαθμό: Η χώρα μας δεν έχει πετύχει τους στόχους της και συνεχίζει να χρησιμοποιεί σε συντριπτικό ποσοστό τη μέθοδο της ταφής των απορριμμάτων, ανακυκλώνοντας ένα ποσοστό που ανέρχεται μετά βίας στο 20%. Αυτό σημαίνει πως σήμερα ανακυκλώνονται περί τους 500.000 τόνους υλικών τον χρόνο, ενώ το υπόλοιπο 80% των απορριμμάτων συνεχίζει να οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ) ή και παράνομες χωματερές σε αρκετές περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση όσον αφορά στα παραπάνω στοιχεία είναι αντίστροφη: Κατά μέσο όρο στην ΕΕ γίνεται ταφή σε ποσοστό μικρότερο του 25% των απορριμμάτων, ενώ η ανακύκλωση φτάνει, πάντα κατά μέσο όρο, στο 55%. Τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ καταγράφουν η Μάλτα, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος!

Εν τούτοις, βάσει και των απαντήσεων των αναγνωστών του Act for Earth στη δημοσκόπηση που «έτρεξε» το περασμένο διάστημα, οι πολίτες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ανακύκλωση και μάλιστα δηλώνουν πως προσπαθούν να ανακυκλώνουν καθημερινά συσκευασίες προϊόντων στο σπίτι τους.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα: «Ανακυκλώνετε συσκευασίες προϊόντων», οι αναγνώστες απάντησαν:

- Καθημερινά στο σπίτι 79,5%

- Όταν τύχει να συναντήσω μπλε κάδο 12,5%

- Μία φορά τον μήνα, περίπου 1,5%

- Ποτέ 6,5%.

Όπως είναι σαφές, η πλειοψηφία «έχει βάλει την ανακύκλωση στη ζωή του», όπως θα λέγαμε σχηματικά, αν και εξακολουθεί να υπάρχει ένα ποσοστό – στο 6,5%, στη συγκεκριμένη περίπτωση – που δηλώνει πως δεν ανακυκλώνει τίποτα, ποτέ.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο εξής ζήτημα:

* Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα:

- Είναι επαρκής, θα μπορούσε να βελτιωθεί

- Πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες

- Πρέπει να βγει από τα σχολεία και να γίνεται μέσω εθελοντικών πρωτοβουλιών

- Πρέπει να γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους μάθησης

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ