ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κωνσταντέλλος: Να ανακηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε στη Βούλα - Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα

Κωνσταντέλλος: Να ανακηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε στη Βούλα - Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα
Aπαραίτητη είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που κάηκε πρόσφατα από την πυρκαγιά στο Δήμο Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο δήμαρχος του δήμου Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλά στο Act For Earth του CNN Greece για τα μέτρα που αναμένεται να λάβει έτσι ώστε να γίνει η απαραίτητη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που κάηκε πρόσφατα.

Συνολικά κάηκαν 4.322 στρέμματα γης από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και επεκτάθηκε στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Μία περιοχή που μετράει τις πληγές της καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους της Αττικής που μπορούν να «υπερηφανεύονται» για το πανέμορφο τοπίο, μία πραγματική όαση πρασίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, «ο δήμος μας περιλαμβάνει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους οχημάτων και εθελοντών Πυροσβεστών που είναι διαθέσιμοι όλες τις εποχές του έτους για την αντιμετώπιση όχι μόνο της φωτιάς αλλά και των καιρικών φαινομένων».

Επίσης, ο ίδιος αναφέρεται γενικότερα στις δράσεις του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

«Στον Δήμο μας εφαρμόζεται το πρώτο σύστημα διαλογής στην πηγή 7 ξεχωριστών ρευμάτων, με την ταυτόχρονη εφαρμογή του “Πληρώνω όσο Πετάω” και του “Κερδίζω όσο Διαχωρίζω”. Επίσης, σύντομα αναμένεται να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030 οι οποίοι φορούν τη μείωση των εκπομπών κατά 50%».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στο Act For Earth του CNN Greece.

- Κ. Δήμαρχε, στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, κάηκαν 4.322 στρέμματα γης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus, στην Άνω Γλυφάδα και στον δήμο σας, στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Κατά τη γνώμη σας, γιατί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά στον πρώτο δήμο; Τι δεν λειτούργησε σωστά; Είχε γίνει αποψίλωση της περιοχής ενόψει καλοκαιρινής περιόδου;

Στην περιοχή απ’ ότι γνωρίζουμε δεν είχε γίνει αποψίλωση, καθώς είναι εκτός του οικιστικού ιστού της Γλυφάδας, αλλά δεν θεωρώ πως αυτή είναι η αιτία επέκτασης της πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά ξέσπασε στην υποσταθμό της ΔΕΗ στο τέλος της Οδού Μετσόβου και έκαιγε χωρίς να αντιμετωπιστεί μετωπικά επί σχεδόν 50 λεπτά και για 1,8 χιλιόμετρα, μέχρι να φτάσει στην κορυφογραμμή του Υμηττού, όπου αντιμετώπισε την πρώτη σοβαρή αντίσταση. Εκεί όμως, δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες, με τοπικές ριπές 10 μποφόρ, δεν επέτρεψαν την αντιμετώπιση της.

- Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης επενδύετε στον εξοπλισμό για την πυροπροστασία και είστε από τους λίγους δήμους με τόσο μεγάλο στόλο οχημάτων και εθελοντών Πυροσβεστών. Πώς δούλεψε αυτός ο μηχανισμός κατά την πρόσφατη πυρκαγιά; Διαπιστώσατε ελλείψεις ή παραλείψεις που πρόκειται να διορθώσετε άμεσα;

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, αποτελείται από περισσότερα από 15 οχήματα και λειτουργεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στις πυρκαγιές το καλοκαίρι αλλά και κατά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνει κάθε χειμώνα τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε μεγάλο γεγονός, παράλληλα με την αντιμετώπισή του, καταγράφουμε και περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμισης του μηχανισμού. Ήδη, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά έχουμε εξοπλιστεί με σύστημα εναέριας παρακολούθησης όλων των δασικών εκτάσεων της πόλης επί 24ώρου βάσης, με θερμικές και οπτικές κάμερες που είναι τοποθετημένες σε drone που θα περιπολεί σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Θωρούμε χρέος μας να αναβαθμίζουμε συνεχώς τα μέσα που διαθέτουμε, για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά όλα τα έκτακτα περιστατικά που θα προκύψουν.

- Το μεγαλύτερο μέρος της δασικής περιοχής που κάηκε, αποτελούνταν από αναδασώσεις από τη δεκαετία του ΄70 και ΄80. Τι προτίθεστε να κάνετε για το δάσος που κάηκε; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή πλημμυρών;

Ήδη από την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς απέστειλα επιστολή στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Αμυρά την οποία την κοινοποίησα στο γραφείο του Πρωθυπουργού και όλων των αρμόδιων υπουργών, μέσω της οποίας ζήτησα να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε, ενώ παράλληλα να ληφθούν τα απαραίτητα μέσα για την αποφυγή των πλημμυρών. Μόλις το επιτρέψουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ο Δήμος θα επέμβει στην περιοχή για την απαραίτητη αντιπλημμυρική θωράκιση αλλά και για την εκτενή δεντροφύτευση όλης της καμένης έκτασης.

- Έχετε προχωρήσει σε ένα πετυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Πρόσφατα, εγκαταστήσατε και στις τρεις περιοχές του δήμου, κάδους συλλογής τηγανελαίου. Ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρει ο Δήμος στους δημότες, ούτως ώστε να γνωρίζουν τα οφέλη της ανακύκλωσης και να συμβάλλουν με την σειρά τους σε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής;

Στο Δήμο μας εφαρμόζεται το πρώτο σύστημα διαλογής στην πηγή 7 ξεχωριστών ρευμάτων, με την ταυτόχρονη εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετάω» και του «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω». Το σύστημα προβλέπει το εξατομικευμένο ζύγισμα του κάθε ρεύματος απορριμμάτων σε κάθε νοικοκυριό και την επιβράβευσή του, ανάλογα με τον όγκο απορριμμάτων που εκτρέπει από την ταφή στη Φυλή.

Μπορώ να πω πως οι κάτοικοι της πόλης ανταποκρίνονται ιδιαίτερα θετικά στην πρωτοβουλία του Δήμου και ήδη το ποσοστό που εκτρέπουμε από την ταφή υπερβαίνει το 35% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων που παράγονται στην πόλη, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη, το ποσοστό αυτό προβλέπεται να ξεπεράσει το 70%. Η επιτυχία αυτή όμως, δεν πιστώνεται αποκλειστικά στη Δημοτική Αρχή, για να γίνει πραγματικότητα χρειάστηκε υπερπροσπάθεια από τους εργαζόμενους στο Δήμο και από τους κατοίκους της πόλης.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με του κόπους τους έχουν καταστήσει το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πρωτοπόρο Δήμο σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και συνεχίζουμε μαζί εντατικά την προσπάθεια στην κατεύθυνση δημιουργίας μίας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

- Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανήκει στους πρωτοπόρους της εξοικονόμησης ενέργειας, αφού από το 2018 ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τον «έξυπνο φωτισμό» σε όλους τους δρόμους και σε όλα τα πάρκα της περιοχής. Ποιο είναι το όφελος και ποιο είναι το πλάνο που έχετε αναφορικά με το βιώσιμο μέλλον της πόλης σας, για τα επόμενα χρόνια;

Υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού έργου C-Track 50 και υπό την επίβλεψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχουμε συντάξει ένα ολοκληρωμένο Ενεργειακό και Κλιματικό Σχέδιο για την Ανθρακική Ουδετερότητα, το οποίο υλοποιούμε.

Το Ευρωπαϊκό έργο C-Track 50, είναι ένα επιστημονικό εγχειρίδιο, το οποίο περιέχει τον οδικό μας χάρτη για την επίτευξη του μεγάλου στόχου των μηδενικών (80%) εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέχρι το έτος 2050.

Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος μας, έχει αναπτύξει σειρά δράσεων με πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της αειφορίας, προσπαθώντας συνεχώς να πετύχει περισσότερα. Η μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων αποτελεί εξίσου ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη της βιωσιμότητας.

Ήδη την περίοδο 2010-2018, είχαμε ξεπεράσει κατά πολύ τη δέσμευση μας, όπως διατυπώθηκε στο σύμφωνο των Δημάρχων για τους στόχους του 2020 και μειώσαμε τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση ενέργειας κατά 27% σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ και το 2020 η αντίστοιχη μείωση ήταν περίπου στο 34%.

Σύντομα αναμένεται να πετύχουμε και τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030 οι οποίοι είναι να μειωθούν οι εκπομπές κατά 50%.

Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης ΑΠΕ σε 47 κτίρια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά και Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ιδίους πόρους και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. (ΕΣΠΑ 2014-2020, Horizon 2020).

Οι ενεργειακές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Θερμομόνωση δώματος
  • Αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων
  • Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου LED και αισθητήρες
  • Αντικατάσταση λέβητα με αντλία θερμότητας
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (Virtual Net metering)
  • Εγκατάσταση εξοπλισμού μέτρησης, καταγραφής και παρακολούθησης των βασικών ενεργειακών καταναλώσεων των κτηρίων (BEMS)

Σημειώνεται ότι ο Δήμος μας είναι ο μοναδικός πανελληνίως, που δημοπράτησε και συμβασιοποίησε με ανάδοχο ESCO ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΕΑ, (σύμβαση ενεργειακής απόδοσης), στο πλαίσιο του Prodesa.

Τέλος, ήμασταν ο πρώτος δήμος της χώρας που εγκατέστησε ολοκληρωμένο δίκτυο δημοτικού φωτισμού συνολικά σχεδόν 10.000 φωτιστικών σωμάτων σε δρόμους, πάρκα και πλατείες το οποίο συνδέεται με κεντρική τηλεδιαχείριση, μειώνοντας έως και 60% την κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράγουμε περισσότερο και υψηλότερης ποιότητας φως στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης.

Aπό τις 11/12/2017 έως 28/01/2022 η συνολική κατανάλωση με τα φωτιστικά LED είναι 7.428.523,83 KWh ενώ με τα παλαιά φωτιστικά ήταν 11.857.531,15 KWh. Η διαφορά είναι 4.429.007,32 KWh.

Την ίδια περίοδο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τα φωτιστικά LED είναι 4.085.688,11 kg ενώ με τις εκπομπές των παλαιών φωτιστικών ήταν 6.521.642,13 kg. Η διαφορά ανέρχεται σε 2.435.954,02 kg.

Μιλώντας με περιβαλλοντικούς όρους, για να απορροφηθεί αντίστοιχη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, θα έπρεπε να φυτευτούν 592.877 δέντρα

Στα 4 περίπου χρόνια που λειτουργεί το νέο δίκτυο με τις λάμπες τύπου LED του οδοφωτισμού εξοικονομήθηκαν συνολικά 1.719.342,02 €. Οι πόροι αυτοί ουσιαστικά κάλυψαν το δάνειο ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που σύναψε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προκειμένου να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει το υλικό.

Επιπλέον, σήμερα ο Δήμος εξοικονομεί περίπου 200.000 ευρώ ετησίως (πάντα με σημερινές τιμές) με την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων στα πάρκα τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους με νέας τεχνολογίας

Οι δράσεις μας στο τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας τα τελευταία χρόνια είναι και ο βασικός λόγος που ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι σε θέση να αντιμετωπίσει της ενεργειακή κρίση που βιώνουμε με αισιοδοξία και με όρους που διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ