ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχητική μελέτη: Μειώθηκε κατά το ήμισυ το πάχος του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής

Ανησυχητική μελέτη: Μειώθηκε κατά το ήμισυ το πάχος του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής
Μία πολιτική αρκούδα στα Νησιά Σβάλμπαρντ της Αρκτικής AP Photo/Romas Dabrukas

Κατά το ήμισυ μειώθηκε το πάχος του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής την περίοδο 2005 - 2007, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι, έκτοτε, εξαιτίας την κλιματικής κρίσης, δεν έχει ανακάμψει.

Ειδικότερα, η νέα έρευνα με επικεφαλής τον Χιρόσι Σουμάτα από το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει ότι σημειώθηκε μια ευδιάκριτη αλλαγή στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής που χαρακτηρίζεται από μείωση περισσότερο από 50% του παχέος πάγου (παχύτερου από τέσσερα μέτρα) και αύξηση του λεπτότερου, ομοιόμορφου πάγου.

Η αλλαγή στο πάχος του θαλάσσιου πάγου ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης θερμότητας των ωκεανών στις περιοχές σχηματισμού πάγουNature

Η μετατόπιση αυτή συνέβη την περίοδο 2005-2007, οπότε εντοπίστηκε ότι ο μέσος χρόνος παραμονής πάγου στη θάλασσα μειώθηκε από 4,3 χρόνια σε 2,7 χρόνια.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το πάχος του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έχει αλλάξει ουσιαστικά τα τελευταία 30 χρόνια, αντανακλώντας τις περιβαλλοντικές αλλαγές σε όλη την Αρκτική και τα ευρήματα αυτά δείχνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η αλλαγή στο πάχος του θαλάσσιου πάγου ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης θερμότητας των ωκεανών στις περιοχές σχηματισμού πάγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ