ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Phee: Η startup εταιρεία που επαναχρησιμοποιεί νεκρά φύκια και συμβάλλει στην κυκλική οικονομία

Phee: Η startup εταιρεία που επαναχρησιμοποιεί νεκρά φύκια και συμβάλλει στην κυκλική οικονομία
PHEE

Η PHEE ξεχωρίζει όχι μόνο για την καινοτομία της επιχειρηματικής ιδέας που είναι η επαναχρησιμοποίηση των νεκρών φύλλων των φυκιών Posidonia Oceanica, με σκοπό την δημιουργία σύνθετων υλικών αλλά και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δράσης της.

Ακολουθώντας του στόχους των Ηνωμένων εθνών για την βιώσιμη ανάπτυξη η δράση της μειώνει τις ποσότητες βιοαποβλήτων που οδηγούνται σε Χ.Υ.Τ.Α και εν συνεχεία υποκαθιστά συμβατικές πρώτες ύλες πετροχημικής βάσης πετυχαίνοντας μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από την ατμόσφαιρα.

Η καινοτόμος μέθοδος που έχει αναπτύξει κάνει την κυκλική οικονομία πράξη αφού, επαναχρησιμοποιεί γκάμα φυτικών υπολειμμάτων (αγροτικά υπολείματα, απόβλητα καφέ espresso κ.α) για την παραγωγή πανελ με εμπορικές εφαρμογές στην επιπλοποιία και το interior-design όσο και σε χρηστικά αντικείμενα και ειδικές κατασκευές για τον κλάδο του HO.RE.CA.της.

Η PHEE έχει συμπεριληφθεί στην πανευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes ως μια από τις 30 πιο ανερχόμενες καινοτομίες στον κλάδο της βιομηχανίας και των βιώσιμων υλικών του αύριο.
Σήμερα η PHEE είναι επικεντρωμένη στην παραγωγή και διάθεση της οικογένειας των υλικών στις αγορές στόχους. Επόμενο βήμα είναι η μεγέθυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αγορών. Παράλληλα η ομάδα της PHEE, σε συνεργασίες με τρίτες εταιρείες και ερευνητικούς φορείς, συνεχίζει την έρευνα και ανάπτυξη νέων σύνθετων υλικών, βιολογικής βάσης, για νέες εμπορικές εφαρμογές.

Ο ιδρυτής της PHEE, Σταύρος Τσομπανίδης

Η δραστηριότητα και η πορεία της PHEE είναι η απόδειξη ότι με σκληρή δουλειά και όραμα μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για την απανθρακοποίηση!

Ο ιδρυτής της, Σταύρος Τσομπανίδης μιλάει στο Act For Earth στο CNN Greece για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας, ποιο είναι το επόμενο επαγγελματικό βήμα αλλά και σε ποιες χώρες ταξιδεύουν τα υλικά και προϊόντα της εταιρείας του.


Διαβάστε τη συνέντευξη του ιδρυτή της PHEE, Σταύρου Τσομπανίδη, στο Act ForEarth στο CNN Greece.

Πώς δημιουργήθηκε η Phee, μία άκρως φιλική εταιρεία προς το περιβάλλον;

Η PHEE ιδρύθηκε το 2015 με όραμα να δώσει δεύτερη ζωή στα νεκρά φύλλα του θαλάσσιου φυτού της Ποσειδωνίας, που ξεβράζονται στο παράκτιο μέτωπο της Μεσογείου. Εφαλτήριο αποτέλεσε η ομιλία του Παύλου Ευμορφίδη σε ένα από τα πρώτα συνέδρια TED που έγιναν στην χώρα μας. Δεν θα ξεχάσω το κάλεσμα που απηύθυνε στο κοινό καλώντας μας να αναπτύξουμε λύσεις-τεχνολογίες για την επαναχρησιμοποίηση της βιομάζας με σκοπό την αποφυγή ταφής της σε Χ.Υ.ΤΑ.

Εκείνη ήταν και η στιγμή μηδέν της PHEE. Το επόμενο καίριο βήμα ήταν η γνωριμία και συνεργασία με τον συνέταιρό μου Νικόλαο Αθανασόπουλο, διακεκριμένο ερευνητή στον κλάδο των σύνθετων υλικών, που μετέφερε τεχνογνωσία και υλοποίησε την ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας και των νέων υλικών.

Η PHEE είναι μέλος του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων-Elevate Greece.

Πηγή: PHEE

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της ανακύκλωσης των ποσοτήτων της Ποσειδωνίας, που συνεπάγεται με τα ξεβρασμένα στις ακτές, φύκια ώστε να παραχθούν υλικά, ωφέλιμα προς το περιβάλλον;

Πρώτο μας βήμα ήταν να έρθουμε σε επαφή με τους υπεύθυνους φορείς (ιδιώτες, Δημοτικές Κοινότητες) στο παράκτιο μέτωπο της χώρας. Σκοπός μας ήταν να αποκτήσουμε ακριβέστερη εικόνα των ποσοτήτων της νεκρής ύλης αλλά και να αντιληφθούμε τις πρακτικές διαχείρισης και το αντίκτυπο αυτών στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Καταλήξαμε οτι ο κάθε παράκτιος Δήμος της χώρας μας συλλέγει, σε ετήσια βάση, κ.μ.ο 800-1000 τόνους νεκρή Ποσειδωνία και δαπανά ποσά της τάξης των 20.000-25.000 ευρώ για την συλλογή της και μετέπειτα ταφής της σε Χ.Υ.ΤΑ .

Αξίζει να σημειωθεί, οτι σύμφωνα με βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε κιλό οργανικού αποβλήτου που θάβεται σε Χ.Υ.ΤΑ είναι υπεύθυνο για την εκπομπή 2,7 kg CO2 στην ατμόσφαιρα χωρίς να υπολογίζεται η εκπομπή μονοξειδίου του άνθρακα. Κάνοντας την ανάλυση των δεδομένων καταλήξαμε ότι υπάρχει η επάρκεια της πρώτης ύλης και ότι το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της δραστηριότητας μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού η επαναχρησιμοποίηση της βιομάζας αποτρέπει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλοντας στους στόχους της ανθρακοποίησης που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπροσθέτως η σταδιακή αποκατάσταση συμβατικών υλικών πετροχημικής βάσης, με τα υλικά της PHEE ή αντίστοιχα αυτών, μειώνει περαιτέρω τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέσα από την εξοικονόμηση πόρων που πετυχαίνουμε λόγω της εξοικονόμησης πόρων.

Γρήγορα αντιληφθήκαμε οτι η τεχνολογία της PHEE, αποτελεί μια λύση κυκλικής οικονομίας για την επαναχρησιμοποίηση γκάμας φυτικών υπολειμμάτων αποβλήτων-βιοαποβλήτων που υπάρχουν σε αφθονία και δυστυχώς έως σήμερα θεωρούνταν απόβλητα.

Θήκες για κινητά και γυαλιά ηλίου, ρακέτες και είδη σπιτιού είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που διατίθενται από την εταιρεία σας. Ποια άλλα κατασκευάζετε;

Μέσα από την μέθοδο της PHEE τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας μετατρέπονται σε μια μοναδική επιφάνεια, το PHEE Board. Πρόκειται για ενα σύνθετο υλικό, με 55% πιστοποιημένο βιολογικό περιεχόμενο ανα τ.μ που κατασκευάζεται, σε μορφή πάνελ.

Το PHEE Board έχει εμπορικές εφαρμογές τόσο σε χρηστικά προϊόντα και αντικείμενα, από όπου και ξεκινήσαμε την εμπορική του προώθηση το 2018, όσο και ως πρώτη ύλη για την επιπλοποιία και την διακόσμηση εσωτερικών χώρων (interior-design).

Πηγή: PHEE

Το μοντέλο μας επικεντρώνεται στην προμήθεια του υλικού σε εταιρείες που το αξιοποιούν ως πρώτη ύλη στις συλλογές τους. Αξίζει να αναφερθώ στην συνεργασία μας με την Zeyelo Eyewear αλλά και την Blue In Green Bags. Πρόκειται για δύο Ελληνικά brands που κατασκευάζουν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα γυαλιά ηλίου και γυναικείες τσάντες.

Στην συνέχεια απευθυνόμαστε στον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους κατασκευαστές, υλοποιούμαι γκάμα ειδικών εφαρμογών (σουβερ, καταλόγους, κουτιά πολυτελείας, πινακίδες κ.α) συμβάλλοντας στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου HO.RE.CA.

Τέλος είμαστε επικεντρωμένοι στο άνοιγμα της αγοράς της επιπλοποιίας και της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων (fit-outs) όπου τα υλικά PHEE χρησιμοποιούνται ως αρχιτεκτονικές-διακοσμητικές επιφάνειες.

Εκτός από τα φύκια, η εταιρεία Phee αξιοποιεί και άλλα φυτικά υπολείμματα. Ποια υλικά παράγονται από αυτές; Πόσα προϊόντα παρασκευάζονται στο σύνολο; Με ποιες χώρες συνεργάζεστε;

Μέσα από την τεχνολογία της PHEE, εκτός από τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας, αποκτούν δεύτερη ζωή τα υπολείμματα καφέ (espresso) και λοιπά αγροτικά υπολείμματα και βιομάζες όπως το τσάι του βουνού (ποικιλία Σιδερίτης) αλλά και και ο ανθός της αγριαγκινάρας.

Έτσι έχει αναπτυχθεί μια οικογένεια επιφανειών (panels), σε διαφορετικά πάχη τα οποία στην συνέχεια μεταποιούνται από τρίτες εταιρείες-επαγγελματίες έτσι ώστε να φτάσουμε στην τελική εμπορική εφαρμογή. Στα άμεσα μας σχέδια είναι η εμπορική κυκλοφορία νέων υλικών με λοιπά βιοαπόβλητα ενισχύοντας την κυκλική τους διαχείριση.

Τα υλικά και τα προϊόντα μας ταξιδεύουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και σε επόμενο στάδιο, αφού ολοκληρώσουμε πιστοποιήσεις και μεγενθύνουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα, θα προσπαθήσουμε μέσω αντιπροσώπων να ανοίξουμε και νέες αγορές εκτός Ευρώπης.

Πηγή: PHEE

Ποια ήταν η σχέση σας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση προτού αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την παραγωγή οικολογικών προϊόντων, δηλαδή με τα νεκρά φύκια τα οποία κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η ανακύκλωση ήταν βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας. Οι γονείς μου έδωσαν μεγάλη έμφαση στο να αντιληφθούμε την σημασία της προετοιμασίας (καθαρισμός, σωστή διαλογή) των ανακυκλώσιμων υλικών για την επιτυχή ανακύκλωση.

Θεωρώ οτι τα παραπάνω βιώματα και το έμφυτο ενδιαφέρον μου για την επιχειρηματικότητα ήταν τα βασικά σημεία έτσι ώστε να δεσμευτώ εκείνη την ημέρα οτι θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να επανατοποθετήσω την φύση στη καθημερινότητα μας και οχι σε χώρους Χ.Υ.Τ.Α.

Έχετε διαπιστώσει εάν άλλαξε η νοοτροπία των πολιτών ως προς την προστασία του περιβάλλοντος από την περίοδο που ξεκίνησε να λειτουργεί η εταιρεία σας μέχρι σήμερα; Αν ναι, σε πιο βαθμό και ως προς τι;

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί οτι η PHEE ουσιαστικά προσπαθεί να ανοίξει μια νέα αγορά. Το παραπάνω φανερώνει και την δυσκολία του εγχειρήματος. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αυξανόμενο ενδιαφέρον κυρίως από τη βιομηχανία του HO.RE.CA, την επιπλοποία αλλά και τους μελετητές του κλάδου των κατασκευών για στροφή σε νέα υλικά με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα ακολουθώντας είτε την κατεύθυνση που έχουν λάβει από τον πελάτη τους είτε στα πλαίσια έργων που υλοποιούνται με περιβαλλοντικά κριτήρια με σκοπό να λάβουν πιστοποιήσεις.

Πρόκειται για την αρχή μια νέας πραγματικότητας που σταδιακά θα τυποποιηθεί με σκοπό να πετύχουμε του στόχους που έχουν τεθεί στα πλαίσια του European Green Deal.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί οτι μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη αναπτύξει συστήματα ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων που οι ίδιες παράγουν έτσι ώστε να μετρήσουν και εν συνεχεία να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Με την PHEE είμαστε περήφανα μέλη σε δύο συστήματα ανακύκλωσης αποβλήτων καφέ (espresso). Μέσα από την τεχνολογία μας, μέρος των υπολειμμάτων καφέ που συλλέγονται μετατρέπονται σε μια νέα πρώτη ύλη, το Cophee Board, και επιστρέφουν πίσω σε αυτές με νέο ρόλο! Η κυκλική οικονομία στην πράξη.

Πηγή: PHEE

Δεδομένου ότι σε ηλικία μόλις 25 ετών βρεθήκατε στη λίστα του Forbes με τους πιο επιτυχημένους νέους της Ευρώπης (2018), αντιλαμβάνεται κανείς ότι το μέλλον σας στον επιχειρηματικό τομέα προβλέπεται ευοίωνο. Πώς σκοπεύετε να αναπτύξετε την εταιρεία, με ενέργειες που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος;

Η PHEE βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο καθώς προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια για την μεγέθυνση της παραγωγικής της δυναμικότητας για να μπορέσει να απευθυνθεί στις αγορές στόχους και να αυξήσει τα οικονομικά της μεγέθη.

Η υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου είναι καίρια για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αγοράς προσφέροντας φυσικά υλικά σε ανταγωνιστικό κόστος και με τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά για να υποκαταστήσουν συμβατικά πετροχημικής βάσης. Επόμενο μας βήμα είναι να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε την τεχνολογία μας σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση φυτικών υπολειμμάτων, πέραν των συνόρων της Ελλάδας, με σκοπό να δώσουμε μια βιώσιμη λύση την κυκλική τους διαχείριση κοντά στην πηγή τους.

Η παραπάνω είναι η πιο βιώσιμη λύση για την κοινωνία (νέες θέσεις εργασίας) και το περιβάλλον (ελαχιστοποιηση μεταφορών κ.α) με σκοπό να αυξήσουμε το αντίκτυπο μας και να επιταχύνουμε την μετάβαση σε πρώτες ύλες βιολογικής βάσης.

Τέλος, η έρευνα και ανάπτυξη νέων σύνθετων υλικών, βιολογικής βάσης, αποτελεί βασική μας αποστολή έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές προκλήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση συμμετέχουμε σε ερευνητικά έργα σε συνεργασία με φορείς, πανεπιστήμια αλλά και επιχειρήσεις για την ανάπτυξη νέων «πράσινων» προϊόντων, υλικών και διεργασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ