ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αγκάθια σκατζόχοιρου, ρύγχος μυρμηγκοφάγου: Ένα χαμένο είδος ανακάλυψαν ξανά οι επιστήμονες

Αγκάθια σκατζόχοιρου, ρύγχος μυρμηγκοφάγου: Ένα χαμένο είδος ανακάλυψαν ξανά οι επιστήμονες
Η μακρύρρυγχη έχιδνα του Ατένμπορο καταγράφηκε για τελευταία φορά πριν από έξι δεκαετίες και θεωρούνταν εξαφανισμένη Expedition Cyclops

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκ νέου, στα Βουνά των Κυκλώπων στην Ινδονησία, ένα χαμένο είδος θηλαστικού, πάνω από 60 χρόνια μετά από την τελευταία καταγραφή του. Έχει αγκάθια σκαντζόχοιρου, ρύγχος μυρμηγκοφάγου και πόδια τυφλοπόντικα.

Η μακρύρρυγχη έχιδνα του Ατένμπορο, που πήρε το όνομά της από τον Βρετανό φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο, καταγράφηκε για πρώτη φορά από μια κάμερα με ανίχνευση κίνησης την τελευταία ημέρα μιας αποστολής τεσσάρων εβδομάδων, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αφού κατέβηκε από τα βουνά στο τέλος του ταξιδιού, ο βιολόγος Τζέιμς Κέμπτον βρήκε τις εικόνες του μικρού πλάσματος να περπατάει μέσα στη βλάστηση του δάσους στην τελευταία κάρτα μνήμης που ανακτήθηκε από περισσότερες από 80 διασκορπισμένες κάμερες.

«Υπήρξε μια μεγάλη αίσθηση ευφορίας, αλλά και ανακούφισης αφού είχα περάσει τόσο πολύ χρόνο στο πεδίο χωρίς ανταμοιβή μέχρι την τελευταία μέρα», είπε. «Φώναξα στους συναδέλφους μου που είχαν απομείνει "το βρήκαμε, το βρήκαμε" – έτρεξα μέσα από το γραφείο μου στο σαλόνι και αγκάλιασα τα παιδιά».

Οι έχιδνες (που δεν πρέπει να συγχέονται με τα φίδια έχιδνες, δηλαδή τις οχιές) είναι ντροπαλές, νυκτόβιες, ζουν σε λαγούμια και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν.

«Ο λόγος που διαφέρουν από τα άλλα θηλαστικά είναι επειδή ανήκουν στα μονοτρήματα – τα οποία γεννούν αυγά – και διαχωρίστηκαν από το υπόλοιπο δέντρο της ζωής των θηλαστικών πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Κέμπτον.

Το είδος έχει καταγραφεί επιστημονικά μόνο μία φορά στο παρελθόν, από έναν Ολλανδό βοτανολόγο το 1961. Ένα διαφορετικό είδος έχιδνας απαντάται σε όλη την Αυστραλία και την πεδινή Νέα Γουινέα.

Με πληροφορίες από: Hedgehog’s spines, anteater’s snout: A long-lost mammal is rediscovered in Indonesia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ