ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Μεγάλη η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Μεγάλη η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο
ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ & ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς. Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασαν στις δηλώσεις τους τη βούληση για ενότητα την επόμενη μέρα των εκλογών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από 140.000 πολίτες είχαν φηφίσει έως τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Η συμμετοχή είναι το κρίσιμο στοιχείο της σημερινής ψηφοφορίας, αφού, το πόσοι από τους 214 χιλιάδες ψηφοφόρους του πρώτου γύρου θα ξαναπάνε στις κάλπες, θα καθορίσει το αποτέλεσμα αλλά και ίδιο το εγχείρημα δημιουργίας του νέου φορέα.

Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας ψήφισαν πριν το μεσημέρι εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα και τη βούλησή τους να εξασφαλίσουν την ενότητα του χώρου την επόμενη μέρα.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ψήφισε στο Καματερό στην εκλογική διαδικασία για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. «Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη», δήλωσε.

fofi

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Ηράκλειο Κρήτης υπογραμμίζοντας ότι η φλόγα της ελπίδας που άναψε, όπως είπε, την προηγούμενη Κυριακή, πρέπει να κρατηθεί ζωντανή.

Ενότητα ζήτησαν Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος

Σε δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης σημειώνει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές το οποίο θα βοηθήσει τον πολιτικό χώρο να απαντήσει στα δύο κύρια, όπως λέει, προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης.

«Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντρο-αριστερής παράταξης, που συνενώνει διάφορες τάσεις και ομάδες σε μια κοινή πορεία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια. Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης. Η παραδοσιακή άποψη πως "οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν" δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας: Όλοι μαζί», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή της προηγούμενης Κυριακής έδειξε ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς απαιτεί σεβασμό στη φωνή του.

«Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο προοδευτικός πολίτης θέλει να πορευτούμε με βάση τις αλήθειες και όχι τα πολλά και μεγάλα ψέματα τα οποία επέτειναν, εμβάθυναν την κρίση και σκέπασαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης».

Με τη σειρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την έξοδο του από το εκλογικό κέντρο, δήλωσε:

Το βήμα που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας. Όποιος μιλά συγκεκριμένα, ολοκληρωμένα, υπεύθυνα και λέει εφικτά πράγματα που θα βγάλουν τη χώρα στο μέλλον, αυτός θα κερδίσει το στοίχημα. Αυτό πρέπει να κάνει η δημοκρατική παράταξη. Εκεί κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι πριν κριθεί στους εκλογικούς αριθμούς.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου, εάν προϋπόθεση είναι η ενότητα, ο ίδιος απάντησε: «Αυτό είναι ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».

Σημειώνεται πως οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα αργότερα.

Αυτοί στηρίζουν την Φώφη

Με 41,27% έχει την ανοικτή στήριξη όλων των κινήσεων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΔΗΜΑΡ, ΕΔΕΜ, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να δίνει επισήμως «γραμμή» φαίνεται να προτιμά τη Φώφη Γεννηματά όπως και η πλειοψηφία των μελών του ΚΙΔΗΣΟ

«Γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, την κ. Γεννηματά στηρίζει και ο Γιάννης Ραγκούσης αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να μην δώσει «γραμμή» για τον δεύτερο γύρο, όμως καλοί γνώστες του χώρου σημειώνουν ότι η στάση του ευνοεί την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι στηρίζουν Ανδρουλάκη

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε ένα σεβαστό ποσό στον πρώτο γύρο των εκλογών (24,73%) και φαντάζει ικανός να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της κ. Γεννηματά. Τον 38χρονο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν όλοι οι ευρωβουλευτές του χώρου (Καϊλή, Γραμματικάκης, Κύρκος), όπως και ο υποψήφιος στον πρώτο γύρο των εκλογών Γιάννης Μανιάτης. Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον 38χρονο ευρωβουλευτή στηρίζουν ανοιχτά και οι Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνία) και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανία), αλλά και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει τη στήριξη ενός σημαντικού κομματιού του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του «βενιζελικού» μπλοκ

Διαδικασία

Η διαδικασία αυτή τη φορά είναι πιο απλή, καθώς όσοι ψηφίσουν δεν θα συμπληρώσουν αίτηση, ούτε θα καταβάλουν τα 3 ευρώ. Αυτή τη φορά:

  • Ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στις 12 Νοεμβρίου.
  • Μπορεί κάποιος να ψηφίσει όπου διευκολύνεται, σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο όπου ψήφισε την περασμένη Κυριακή.
  • Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ