ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Νίμιτς στα Σκόπια: Στο «τραπέζι» και οι προτάσεις Κοτζιά

Επαφές Νίμιτς στα Σκόπια: Στο «τραπέζι» και οι προτάσεις Κοτζιά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στα Σκόπια στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά από την συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίτευξης λύσης, μεταβαίνει τώρα στη γειτονική χώρα όπου και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νίμιτς θα μεταφέρει στην ηγεσία της πΓΔΜ τις ελληνικές προτάσεις για την επίλυση του ονοματολογικού. Την ίδια ώρα, θα τεθούν στο «τραπέζι» και οι προτάσεις του ίδιου του διαμεσολαβητή, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στους πρέσβεις Ελλάδας και πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ εξέφρασε σήμερα την ενόχλησή του για τη χθεσινή συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο κρατικό κανάλι, λέγοντας ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων «μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις».

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, το γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Παρόλα αυτά, η ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι από πλευράς της πΓΔΜ υπάρχει «καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση» που θα σέβεται «τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για να «φτάσουμε σε αυτή τη λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς».

Κοτζιάς: Με καλή πίστη θα οδηγηθούμε σε θετική κατεύθυνση

Μετά το τετ α τετ με τον κ. Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι με καλή πίστη οι δύο πλευρές μπορούν να οδηγηθούν σε μια λύση της διαμάχης για την ονομασία της πΓΔΜ.

Επανέλαβε δε, ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει ένα σχέδιο συμφώνου προς τη γείτονα χώρα για το θέμα του ονόματος -μια πρόταση που, όπως τόνισε, παρουσίασε και στον κ. Νίμιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι εξήγησε στον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει η ονομασία των Σκοπίων.

«Του είπα τις σκέψεις μου για το πού βρίσκω τις προτάσεις του θετικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και πού έχουμε προβληματισμούς. Αλλά και εκεί που έχουμε προβληματισμούς του πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Με καλή πίστη πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Κοτζιάς, που απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα δημοσιογράφων για το όνομα το οποίο συζητούν οι δύο πλευρές.

Τόνισε δε, ότι δεν έχει χρονοδιάγραμμα. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε θα συνεχίσουμε» ξεκαθάρισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Το σχόλιο αυτό αναφέρεται στη δήλωση του ίδιου του κ. Κοτζιά σε εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου ένα σχέδιο συμφώνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, o υπουργός είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». «Η άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή»

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική».

Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.

«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας:

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή».

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ