ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκή στήριξη 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Ευρωπαϊκή στήριξη 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα νέα στήριξη έκτακτης ανάγκης, ύψους 180 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η νέα χρηματοδότηση αφορά προγράμματα παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση του εμβληματικού «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ΕΣΤΙΑ), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες για την εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, καθώς και τακτική χρηματική βοήθεια.

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση βοήθειας της ΕΕ στη χώρα, η οποία συνάδει με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς. Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 23.000 θέσεις στέγασης σε αστικές περιοχές, ενώ εγκαινιάστηκε ένα σύστημα χρηματικής βοήθειας που εξυπηρετεί περισσότερους από 41.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό και συζήτησαν το πρόγραμμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Tην ίδια ώρα, προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και ειδικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- προς την Ελλάδα είναι συνεχής και αποφασιστική.

Στο εν λόγω τετ-α-τετ, που διήρκησε λίγο περισσότερο από μια ώρα, συζητήθηκε το τελευταίο στάδιο στήριξης από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό, ότι το τελευταίο μέρος της βοήθειας, ύψους 180 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2019, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μ΄ αυτό το ποσό «θα φτάσουμε τα 605 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τον μηχανισμό για την ανθρωπιστική βοήθεια». Σημείωσε δε ότι τα χρήματα αυτά είναι συμπληρωματικά, καθώς υπάρχουν κι αυτά που προέρχονται από το μεταναστευτικό ταμείο.

Τα 180 εκατ. ευρώ θα επικεντρωθούν στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται με το εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, πρόγραμμα "Εστία", μέσω του οποίου παρέχεται στέγη και χρηματική υποστήριξη, με προπληρωμένες κάρτες, στους πρόσφυγες, ώστε να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Και προσέθεσε πως μέσα από το πρόγραμμα «έχουμε δει ωφελήματα και στις τοπικές οικονομίες, έχουν ενοικιαστεί διαμερίσματα και ενισχύονται τοπικές επιχειρήσεις».

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης εξήρε τη στάση των Ελλήνων πολιτών, που «αποδεικνύουν κάθε μέρα, τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη τους». «Για μένα ως Έλληνας, που πηγαίνω σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου για ανθρωπιστική βοήθεια, είναι μία υπερηφάνεια, γιατί όλοι μου λένε για τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού».

Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα, ανεξάρτητα αν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα έκτακτης στήριξης, καθώς «υπάρχουν πάρα πολλά κονδύλια που θα συνεχίσουν, ακόμα και αν αντικαταστήσουν την έκτακτη βοήθεια».

Είπε, επίσης, ότι η κατάσταση, ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα βελτιώνεται, αλλά χωρίς αμφιβολία, όπως σημείωσε, υπάρχουν τα προβλήματα στα νησιά. Ωστόσο, με τα 180 εκατ. θα γίνει προσπάθεια «να φθάσουμε επιπλέον 2.000 χώρων ενοικίασης, έτσι ώστε, ακόμα και στα νησιά, να έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την κατάσταση».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και συμφωνήθηκε, σε ό, τι αφορά το πεδίο δράσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, «ότι πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, γιατί είναι το βασικό εργαλείο διαχείρισης του προσφυγικού, που εξασφαλίζει και την Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ