ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: «Όχι» στη δίωξη των 10 λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, στη Δικαιοσύνη το πόρισμα

Υπόθεση Novartis: «Όχι» στη δίωξη των 10 λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, στη Δικαιοσύνη το πόρισμα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα κατέληξε η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Νovartis.

 

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι Κοινοβουλετικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων αλλά και του ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα μετά τις ομιλίες των αρχηγών τους.

Με βάση την σημερινή απόφαση, η Βουλή θα διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Aντώνη Σαμαρά, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για την δωροδοκία - δωροληψία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν άσκηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην κάλπη, βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία, λόγω αναρμοδιότητας και 164 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα.

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, 168 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία - δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν ναι στην άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και τρεις για το ξέπλυμα. Βρέθηκε ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 164 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, 163 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Έξι βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την πρώτη πράξη και ένα "παρών" για την δεύτερη. Βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην αν. υπουργό, Μάριο Σαλμά, 163 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Σπυρίδωνα 'Αδωνι Γεωργιάδη, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 163 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον διοικητή της ΤτΕ, πρώην υπουργό, Ιωάννη Στουρνάρα, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επτά βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και έξι για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, 167 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 166 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και πέντε για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την δωροδοκία - δωροληψία, ένα "παρών" για την νομιμοποίηση εσόδων και βρέθηκε και ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν πολλάκις την κυβερνητική πλειοψηφία για πολιτικές μεθοδεύσεις. Η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» με το… καλημέρα, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα τόσο για το γεγονός ότι θα στηθούν 10 κάλπες όσο και για τα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές.

Τον λόγο έλαβαν οι Αντώνης Σαμαράς, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Παναγιώτης Πικραμμένος, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του.

Τσίπρας: Πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για την υπόθεση Novartis «στο όνομα των θυσιών του ελληνικού λαού».

Υπογράμμισε δε, ότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, «αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη».

«Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος, ίσως της δυσκολότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας και στην αυγή μιας νέας εποχής, κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης η Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια και μετά από πολλές - και άδικες σε αρκετές περιπτώσεις - θυσίες του λαού μας, πατάει ξανά γερά στα πόδια της», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας», τόνισε και συνέχισε:

«Είναι ευθύνη κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας, να μην τεθεί σε διακινδύνευση η μεγάλη προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον σε νέες στέρεες βάσεις και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς».

Τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, διότι, όπως είπε, «η διαφθορά, οι έκνομες πρακτικές, οι καταχρήσεις εξουσίας, ο θεσμικός και ηθικός εκφυλισμός τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και της δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Αποτρέπει επενδύσεις ευνοώντας τους ημέτερους, δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης και στασιμότητας, τρέφει φατρίες που λυμαίνονται την οικονομική και πολιτική ζωή».

Πολιτική σκευωρία κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική σκευωρία και απόπειρα να στηθεί παρακράτος στη Δικαιοσύνη κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρώντας μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Είναι πρωτοφανείς οι μεθοδεύσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και στήριξε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τα άλλα στελέχη του κόμματος που συκοφαντήθηκαν από την πλειοψηφία.

Κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της σκευωρίας που στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και διαμήνυσε ότι «σε αυτό το φιάσκο με τις 10 κάλπες της ντροπής εμείς δεν θα μείνουμε, μείνετε εσείς μαζί με τη Χρυσή Αυγή».

Η αποχώρηση της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που σχολίασε πως η ΝΔ «απέχει όχι της διαδικασίας, αλλά της ευθύνης».

Γεννηματά: Αυλαία μιας κακοστημένης παράστασης

«Σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακοστημένη κι εν τέλει κακοπαιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο. Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών. Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis.

Μίλησε για πόρισμα της πλειοψηφίας το οποίο συνιστά ομολογία της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. «Αφήστε τα παιχνίδια με τους θεσμούς, σταματήστε να προσβάλετε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών είναι όρος περιφρούρησης της Δημοκρατίας μας», είπε η κ. Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Διαδικασία-παρωδία

«Για μια καλοπαιγμένη παράσταση, για μια διαδικασία-παρωδία», έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, με τους βουλευτές του Ποταμιού να αποχωρούν από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

«Είναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ’ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι το έργο της προανακριτικής ήταν εξαρχής υπονομευμένο, και θα καταγραφεί ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου.

Κουτσούμπας: Μνημείο εκφυλισμού το πόρισμα της Novartis

«Το ΚΚΕ όπως έχει τονίσει δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες παρωδία για μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Συνεχίστε μόνοι σας. Το ΚΚΕ αποχωρεί από την ψηφοφορία», είπε ο κ. Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα για τη Novartis «μνημείο εκφυλισμού». Τόνισε πως ο Περισσός ζητούσε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την εξέταση όλων των εμπλεκομένων προσώπων και των προστατευόμενων μαρτύρων.

Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Σκοπιανό λέγοντας πως η συμφωνία που επιδιώκεται σε συνιστά πραγματική λύση, στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης για το αιματοκύλισμα στη Γάζα και αμφισβήτησε την καθαρή έξοδο τον Αύγουστο.

«Είναι μεγάλη απάτη ότι η έξοδος στις αγορές φέρνει τέλος λιτότητας», είπε.

Λεβέντης: Πριν γίνει η παραπομπή έπρεπε να «δεθεί» η υπόθεση.

Θλιβερή στιγμή του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τη στιγμή που συνέρχεται το κοινοβούλιο με παραπομπή βουλευτών, πρώην υπουργών και πρωθυπουργών, τονίζοντας επίσης ότι «καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν».

Ο κ. Λεβέντης είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «θα έπραττε σωστά αν είχε επαρκή στοιχεία» ωστόσο σημείωσε ότι τα στοιχεία όχι μόνο δεν ήταν επαρκή αλλά ήταν και ατεκμηρίωτα.

Ο Βασίλης Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά: «Πριν γίνει η παραπομπή έπρεπε να δεθεί η υπόθεση. Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση παραπέμπει» και επανέλαβε την πρότασή του «να υπάρξει διακομματικός έλεγχος, παρουσία δικαστικού λειτουργού για προμήθειες» την οποία, όπως ανέφερε, ουδείς θέλει να υιοθετήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ