ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικοί τσαμπουκάδες της Τουρκίας

Προεκλογικοί τσαμπουκάδες της Τουρκίας
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νέες απειλές διατυπώνει η Άγκυρα κατά της Ελλάδας με αφορμή τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που παραμένουν στη χώρα μας μετά την απόφαση απελευθέρωσής τους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί αυτό που έκανε η Ελλάδα, αποφυλακίζοντας τους οκτώ στρατιωτικούς, ενώ επανέλαβε πως το «πάγωμα» της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών αποτελεί αντίποινα της Άγκυρας. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως πρόκειται για τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα και όχι τη συμφωνία για προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας έτσι στις εξηγήσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες. Είναι φανερό πως ο Γιλντιρίμ δεν θέλει να οριστική ρήξη με την Ευρώπη, παρά μόνο να «τρίξει» τα δόντια στην Ελλάδα απειλώντας την με κάτι που θεωρεί πως αποτελεί μοχλό πίεσης προς τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε σε συνέντευξή του ότι με το πάγωμα της συμφωνίας για το προσφυγικό, η Ελλάδα θα γεμίσει πρόσφυγες και μετανάστες και ως εκ τούτου ο τουρισμός της θα μπλοκάρει. Πρόκειται περισσότερο για έναν ευσεβή πόθο παρά για την πραγματικότητα αφού, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, αυτή η συμφωνία « δεν δούλεψε πολύ». Ωστόσο, ο Σοϊλού διαχειρίζεται το ζήτημα του μεταναστευτικού και διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς την απειλή η Άγκυρα να ανοίξει την «κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών με στόχο να πλήξει τον τουρισμό της Ελλάδας. Μάλιστα, μετά από την καταγραφή αυξημένων αφίξεων στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα, στις αρχές της άνοιξης, είχε υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και με τον Σοϊλού με αίτημα την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Απαντώντας στη δήλωση Τζαβούσολου με την οποία ανακοίνωσε το «πάγωμα» της συμφωνίας, πηγές του Μαξίμου έλεγαν πως αυτή η διμερής συμφωνία είχε ουσιαστικά «παγώσει» από τον Ιανουάριο του 2017 και συγκεκριμένα την επομένη της απόρριψης του αιτήματος έκδοσης των «8» Τούρκων αξιωματικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, τον Ιούλιο του 2016.

Τότε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος είχε προαναγγείλει το «πάγωμα» της συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως η κλιμάκωση των απειλών της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του Ερντογάν που φαίνεται να βρίσκει δυσκολίες στη μάχη για την προεδρία, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως όλα θα κριθούν στο β’γύρο.

Με την προκήρυξη εκλογών στην Τουρκία, τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση προσανατολιζόταν σε δύο κύρια σενάρια: το καλό σενάριο έλεγε πως η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εκτονωθεί εάν οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ξεκάθαρη νίκη Ερντογάν.

Δεδομένου όμως πως, μέχρι στιγμής, τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, η ελληνική πλευρά αποδίδει τις «εθνικιστικές κορώνες» και την προκλητική στάση, στη δεινή θέση που βρίσκεται ο ίδιος, το κόμμα του αλλά και η οικονομία της χώρας του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως επιμένει να παρουσιάζει στις ομιλίες του την Ελλάδα ως μια χώρα «ξοφλημένη» για να δείξει πόσο «καλύτερα» είναι τα πράγματα στην Τουρκία.

Πάντως, ακόμη και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση για κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί φυλάσσονται αυστηρά σε μυστική τοποθεσία και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό για την αποτροπή ενός σεναρίου δράσης μυστικών υπηρεσιών για την απαγωγή ή την εξόντωσή τους, κάτι που η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει, όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ