ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αποστασίες» και «εφεδρείες» – Τα σενάρια

«Αποστασίες» και «εφεδρείες» – Τα σενάρια
EUROKINISSI

Από την πρώτη στιγμή ήταν ενήμερος ο Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στην Αθήνα ενώ διαβεβαίωσε από το Λονδίνο πως η κυβερνητική συνοχή δεν κινδυνεύει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε χθες την απορία του σχετικά με το χρόνο της ανεξαρτητοποίησης του κ. Λαζαρίδη, «λίγες μέρες μετά από μια κρισιμότατη και ιστορική απόφαση του Eurogroup. Επομένως νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Λαζαρίδη από όσες δίνει με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησης του».

Σημειώνουμε πως ο κ. Λαζαρίδης καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και παρέστη κανονικά στην εκδήλωση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο Ζάππειο, μετά την απόφαση του Eurogroup για το χρέος.

Το ψυχολογικό όριο των 151 και οι «εφεδρείες»

Για την κυβέρνηση οι 152 βουλευτές αποτελούν ασφαλή πλειοψηφία, χωρίς βέβαια αυτή να είναι άνετη, ενώ τηρεί στάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά γεγονότα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν κι άλλη ανεξαρτητοποίηση τις επόμενες ημέρες και υποστηρίζουν πως θα εντάσσεται στο πλαίσιο των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ώστε να ρίξουν την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που η συγκυβέρνηση οδηγηθεί στο ψυχολογικό όριο των 151 βουλευτών, από 152 που είναι τώρα, σύμφωνα με σενάριο που διακινείται ευρέως, θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πιθανές «εφεδρείες» και σε βουλευτές που βλέπουν με καλό μάτι την προσχώρησή τους στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σενάριο εντάσσεται η πιθανή ένταξη του Σπύρου Δανέλλη αλλά και του κ. Μεγαλομύστακα. Αμφότεροι κατά καιρούς έχουν διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλο ένα σενάριο θέλει την κα Παπακώστα να μετακινείται προς τους ΑΝΕΛ.

Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν σε πλήρη εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας, όπως το έθεσε ο Νίκος Κοτζιάς, και σε αυτό το σχέδιο εντάσσονται επιχειρηματικά συμφέροντα, η ακροδεξιά βία και η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, η δεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή το Σκοπιανό, οι απειλές για πραξικόπημα από τον Μπαρμπαρούση μαζί με το οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή και τα επεισόδια σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας από ακροδεξιά στοιχεία σε συνεργασία με «στρατευμένους» οπαδούς ομάδων.

Η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ασκήσει πίεση ώστε να παραδώσει την έδρα του ο κ. Λαζαρίδης, όπως έχει ζητήσει ήδη ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής προς τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους 180

Στην επιστολή της ανεξαρτητοποίησής του, ο Γιώργος Λαζαρίδης αναφέρει πως δεν μπορεί να δεχτεί και να ψηφίσει τον όρο «Μακεδονία» που εμπεριέχεται στη συμφωνία των Πρεσπών ενώ τονίζει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ζήτησε διευρυμένη πλειοψηφία (180 ψήφους) για τη συμφωνία αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά το τελευταίο briefing των πολιτικών συντακτών.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο» άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, διευκρινίζοντας πως η πρόταση του Πάνου Καμμένου για αυξημένη πλειοψηφία έγινε μετά από την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. «Πρέπει να σας πω ότι και ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Καμμένος, όποτε έχει προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκονται σε στενότατη επικοινωνία και συζητούν με καλή θέληση και ανοιχτό μυαλό όλες τις προτάσεις. Αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ