ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρώπη χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια

Η Ευρώπη χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια
REUTERS/Yannis Behrakis/File Photo

Καθώς η Ελλάδα αποχαιρετά τυπικά την εποχή των Μνημονίων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν να δηλώσουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, δίνοντας τα συγχαρητήριά τους, ακόμη και με μηνύματα γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που τα κατάφεραν.

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά και από τα δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, που στα δημοσιεύματά τους αναφέρονται εκτενώς στην ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδος από το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ ο ESM αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα λήψης πρόσθετης βοήθειας για το χρέος εφόσον απροσδόκητες συνθήκες ανατρέψουν τα υφιστάμενα δεδομένα.

«Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που εξέρχεται από ένα πρόγραμμα του EFSF ή του ESM. Καθώς EFSF και ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, και κατέχουν το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι άλλη μια ιστορία επιτυχίας, να είναι ευημερούσα και μια χώρα που οι επενδυτές θα εμπιστεύονται. Αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα βασίζεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Σύντομα θα παράσχουμε περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις συμφωνίες δανεισμού με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αυτό το φθινόπωρο», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα

«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας», επισημαίνει σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή τονίζει ότι «η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία» το τριετές πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απόδειξη των προσπαθειών του ελληνικού λαού, της δέσμευσης της χώρας για μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας αποτελεί σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι επέδειξαν την αλληλεγγύη τους και ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση με χαρακτηριστικό θάρρος και αποφασιστικότητα. Πάντα αγωνίστηκα για να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Καθώς ο ελληνικός λαός αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, θα μπορεί να βρίσκει πάντα σ' εμένα έναν σύμμαχο, έναν συνεργάτη και έναν φίλο».

Ρέγκλινγκ: Μέρα γιορτής

«Μέρα γιορτής» η σημερινή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνει ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter.

«Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής. Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα του ΕSM και θα επανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία», υπογραμμίζει εισαγωγικά ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Και θυμάται, «πριν από οκτώ χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Η Ελλάδα είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχασε την πρόσβαση στις αγορές. Έκτοτε η ελληνική οικονομία, ο ελληνικός λαός δούλεψαν πολύ σκληρά για να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, να εκσυγχρονίσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν ξανά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου η ελληνική οικονομία να γίνει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της. Ο ESM θα είναι ένας μακροχρόνιος εταίρος της Ελλάδας. Έχουμε συμφέρον να τα πάει καλά στο μέλλον η ελληνική οικονομία», σημειώνει κλείνοντας ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σεντένο: Ξεχωριστή ημέρα για την Ελλάδα

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την «καλημέρα» του, κάνει λόγο για μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα διάσωσής της τελειώνει μετά από ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο από τον οποίο όλοι μάθαμε το μάθημά μας. Αλλά αυτό, ανήκει πλέον στην ιστορία. Σήμερα η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα, η οικονομία έχει μεταρρυθμιστεί και εκσυγχρονιστεί. Ξέρω ότι αυτά τα οφέλη δεν γίνονται αισθητά σε όλον τον πληθυσμό. Αλλά σταδιακά θα γίνουν. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα. Όχι άλλα προπαιτούμενα αλλά και όχι νέες εκταμιεύσεις. Η Ελλάδα ξανακέρδισε τον έλεγχο για τον οποίο αγωνίστηκε. Με τον έλεγχο έρχεται και η ευθύνη. Οι Έλληνες πληρώσανε σαφώς για τις κακές πολιτικές του παρελθόντος. Η επιστροφή σε αυτές θα ήταν ένα κακό λάθος. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια θέση όπου μπορεί να απολαμβάνει σε πλήρες βαθμό τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, δεσμευόμενη από τους ίδιους κανόνες όπως κάθε άλλο μέλος. Με αυτήν την έννοια, η Ελλάδα επέστρεψε σήμερα στην ομαλότητα. Καλώς ήρθατε!», τονίζει ο Μ. Σεντένο.

Σχοινάς: «Αλλαγή ημέρας, αλλαγή σελίδας»

«Αλλαγή ημέρας, αλλαγή σελίδας», έγραψε στο Twiiter ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή τη λήξη του προγράμματος για την Ελλάδα.

«Η Ιστορία σίγουρα θα κοιτάξει πίσω και θα αποδώσει τα δέοντα. Από σήμερα όμως η Ελλάδα να κοιτάξει μπροστά. Για μια οικονομία που θα γεννάει ευκαιρίες - όχι χρέη - για τους νεότερους. Για ένα σύγχρονο, δίκαιο - όχι πελατειακό - Κράτος. Με την Ευρώπη αρωγό και συμπαραστάτη».

Μοσκοβισί: Ιστορική μέρα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε σήμερα πως το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας στην Ελλάδα είναι μια «ιστορική» ημέρα για τη χώρα η οποία σημαδεύτηκε από οκτώ χρόνια λιτότητας.

«Είναι μια μεγάλη έως και ιστορική μέρα για την Ελλάδα», η οποία «επί σχεδόν δέκα χρόνια δεν είναι πια υπό κηδεμονία αλλά υπό το κράτος προγραμμάτων που είναι προγράμματα βοήθειας», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές (…) να καθορίσει τη δική της οικονομική πολιτική, ασφαλώς συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις», είπε.

Η Ελλάδα βγαίνει επίσημα σήμερα από την κηδεμονία των πιστωτών της –της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– προκειμένου να ξαναρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές έπειτα από πολλά χρόνια βαθιά ύφεσης.

«Η ελληνική κρίση ήταν ενός βάθους, μιας διάρκειας, μιας σκληρότητας απολύτως χωρίς προηγούμενο, ως εκ τούτου πρέπει να επιτηρούνται οι δεσμεύσεις της από λίγο πιο κοντά», εκτίμησε ο πρώην υπουργός επί προεδρίας του Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Μοσκοβιί αναγνώρισε επίσης πως έγιναν «λάθη (…) στη διάρκεια αυτών των πολύ μακρών χρόνων», κάνοντας λόγο κυρίως για μηχανισμούς αλληλεγγύης «που δημιουργήθηκαν κάπως υπό την πίεση της κρίσης και δεν ήταν εκούσιοι μηχανισμοί».

Ντομπρόβσκις: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους πολίτες της για την έξοδο από το πρόγραμμα σταθερότητας!

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από το μνημόνιο έστειλε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους πολίτες της για την έξοδο από το πρόγραμμα σταθερότητας! Υποστηριζόμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα πραγματοποίησε μια βαθιά μεταμόρφωση του κράτους και της οικονομίας της. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να χτίσει πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας σε υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», έγραψε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Reuters: Η Ελλάδα έτοιμη να βγει από το μνημόνιο

Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο μνημόνιό της στις 20 Αυγούστου και ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να δανείζεται ξανά στις διεθνείς αγορές μετά από μία σχεδόν 9ετή κρίση χρέους που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά ένα τέταρτο και την ανάγκασε με επιβάλλει επώδυνα μέτρα λιτότητας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters με τίτλο: «Η Ελλάδα έτοιμη να βγει από το μνημόνιο, αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες προκλήσεις».

«Καθώς η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν - οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια "κόκκινων" δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Ωστόσο, το φως του ήλιου ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα. Η οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός εκτινάσσεται και η ανεργία μειώνεται σταδιακά - στο 19,5% από το ανώτατο επίπεδο του σχεδόν 28%».

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου με έναν αυξημένο ετήσιο ρυθμό 2,3%, μία ένδειξη ότι η ανάκαμψη αποκτά δυναμική, με τη βοήθεια των καθαρών εξαγωγών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για φέτος. Παραμένει, ωστόσο, ο σκεπτικισμός, μεταξύ άλλων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βλέπει ενίσχυση της ανάκαμψης στο 2% φέτος και το 2,4% το 2019, αλλά αναφέρει ότι "οι εξωτερικοί και εγχώριοι κίνδυνοι είναι καθοδικοί"».

Η ελάφρυνση του χρέους, που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, που προβλέπει την επέκταση των περιόδων αποπληρωμής ορισμένων δανείων και την ελάφρυνση του βάρους των επιτοκίων άλλων, σε συνδυασμό με ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας 24 δισεκ. ευρώ, θα βοηθήσει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα και θα διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνει το Reuters. To ΔΝΤ, όμως, λέει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα παραμένει αβέβαιη και ότι χρειάζεται μία «ρεαλιστική» αναθεώρηση των υποθέσεων για τους στόχους που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα και την οικονομική ανάπτυξη, προσθέτει το δημοσίευμα.

BBC: «Η Ελλάδα έσωσε το ευρώ»

«Η Ελλάδα έσωσε το ευρώ», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics στο πλαίσιο του πρώτου θέματος της ιστοσελίδας του βρετανικού δικτύου που αναφέρεται στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος διάσωσης που επιτρέπει στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια να δανεισθεί χρήματα από τις διεθνείς αγορές».

«Έπειτα από την μεγαλύτερη διάσωση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, 260 δισεκατομμυρίων στο σύνολο, η χώρα θα πληρώνει χρέη για πολλές δεκαετίες. Αλλά για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια , θα μπορεί να δανείζεται με το επιτόκιο των αγορών», αναφέρεται στο δημοσίευμα που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να εισαγάγει βαθιά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας. Η οικονομία αναπτύχθηκε με βραδείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και παραμένει συρρικνωμένη κατά 25% σε σχέση με το μέγεθός της κατά την έναρξη της κρίσης.

Η ελευθερία της Ελλάδας να διαχειρισθεί τις οικονομικές της υποθέσεις θα μετριασθεί από την ενισχυμένη επιτήρηση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο οικονομολόγος, καθηγητής του Yale University Κώστας Μεγήρ προειδοποίησε ότι το τέλος του προγράμματος διάσωσης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν λυθεί.

«Είναι φυσικά ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, αλλά δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν τελειώσει», δήλωσε στο BBC. «Ούτε σημαίνει ότι η λιτότητα τελείωσε. Κατά μία έννοια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο πειθαρχημένη τώρα, διότι θα πρέπει να στηρίζεται στις διεθνείς αγορές και σε λογικά επιτόκια για να είναι σε θέση να δανεισθεί».

«Η λιτότητα μπορεί μόνο να τελειώσει όταν θα εφαρμοσθούν αναπτυξιακές πολιτικές που θα επιτρέψουν την άνθηση των επενδύσεων, των απευθείας επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας εν γένει και αυτό δεν έχει συμβεί σε ικανό βαθμό ακόμη», δήλωσε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει συμβάλει την διαφύλαξη του μέλλοντος της ευρωζώνης αποδεχόμενη τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Υπομένοντας αυτήν την περίοδο λιτότητας αποφύγαμε ένα Grexit. Είναι βέβαιο ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης του 2015 επέβαλε όρους που ήταν πολύ, πολύ απαιτητικοί και πολύ επώδυνοι πράγματι.

Για ένα πολιτικό σύστημα που πέρασε αυτά τα χρόνια της λιτότητας, αυτές τις οικονομικές κακουχίες, και διατήρησε μία λειτουργική κοινωνία, μία λειτουργική δημοκρατία, αποτελεί δοκιμασία σφρίγους της Ελλάδας ως σύγχρονου κράτους. Η Ελλάδα έσωσε το ευρώ», λέει ο Κέβιν Φέδερστοουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ