ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου για «κολαστήριο των Λεχαινών»: Έχουν ελευθερωθεί οι περισσότεροι

Φωτίου για «κολαστήριο των Λεχαινών»: Έχουν ελευθερωθεί οι περισσότεροι
eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Μέχρι το 2015, το Παράρτημα Προστασίας ΑμεΑ στα Λεχαινά είχε καταχωρισθεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά και τα ρεπορτάζ του ΒBC, ως το "κολαστήριο των Λεχαινών". Από τις αρχές του 2016, ξεκινήσαμε μία κοινή προσπάθεια το υπουργείο Εργασίας, διά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας (ΚΚΠΠ) Δυτικής Ελλάδας, που εποπτεύει το Παράρτημα Λεχαινών, σε συνεργασία με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση LUMOS και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση εγκλεισμού και πολυετούς καθήλωσης». Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.

«Δυόμισι χρόνια μετά», όπως αναφέρει η κ. Φωτίου, η επιστημονική ομάδα έχει επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους. «Υλοποιούμε για πρώτη φορά ένα μεγάλο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, ενώ, μέχρι το 2015, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Επίσης για πρώτη φορά στη χώρα γίνεται αναλυτική καταγραφή όλων των Ιδρυμάτων» διευκρινίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, η κ. Φωτίου απαντά ότι η φωτογραφία που δημοσιεύεται απεικονίζει μία οριακή περίπτωση που βρίσκεται ακόμα σε αυτήν την κατάσταση με την πλήρη επιστημονική γνώση και απόφαση της επιστημονικής ομάδας που ηγείται εδώ και 2,5 χρόνια της αποϊδρυματοποίησης των Λεχαινών. «Λυπάμαι, διότι επελέγη αυτή η φωτογραφία για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, μία τεράστια συλλογική προσπάθεια, αναγνωρισμένη διεθνώς, που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με βαριές αναπηρίες στα Λεχαινά. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος την έχει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σε συνεργασία με μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση για τις μελέτες και τις δράσεις της στα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες, η LUMOS και το ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Εμείς, ό,τι μας προτείνει η επιστημονική ομάδα, της οποίας ηγείται ο κ. Νικολαΐδης, το κάνουμε. Δεν επεμβαίνουμε σε ζητήματα ζωής ή θανάτου. Ό,τι γίνεται, είναι με πλήρης επίγνωση της ομάδας. Και πράγματι η επιστημονική ομάδα ζήτησε, στις 8/11/2018, τη δημιουργία δύο ακόμη ειδικών χώρων (soft room). Και αμέσως, σε μία εβδομάδα, στις 15/11/2018, το αίτημα έγινε αποδεκτό από το από το ΔΣ του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για πρωτοφανή ταχύτητα ανταπόκρισης που δείχνει την ετοιμότητα στην οποία βρισκόμαστε για το θέμα» υπογράμμισε η κ. Φωτίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συνάντησή της με τον κ. Νικολαΐδη, λέγοντας: «Συνάντησα τον κ. Νικολαΐδη χτες, στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Δεν έκανε καμία παρατήρηση, καμία αναφορά στα Λεχαινά, πλην του ότι τον χαροποίησε η απάντηση του υπουργείου που ακολούθησε του δημοσιεύματος. Μπορείτε να ανατρέξετε στα πρακτικά της Βουλής. Αυτό που ακούω να εκφράζεται με αγωνία είναι μην τυχόν και το πρόγραμμα δεν συνεχιστεί. Εμείς είμαστε οι εγγυητές του προγράμματος. Υπάρχουν ήδη οι υπουργικές αποφάσεις από τον Οκτώβριο» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Προχωράμε με ταχύτητα στη δεύτερη φάση του προγράμματος εγκεκριμένου προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών» διαβεβαίωσε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο ολοκληρώνει την πρόσληψη, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ειδικής ομάδας επιστημόνων που θα συνεχίσει σε σταθερή βάση το πρόγραμμα. «Μέσω του προγράμματος, υλοποιείται η μεταστέγαση όλων των φιλοξενουμένων σε ασφαλείς και υποστηρικτικές δομές σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε ανάλογες δομές και προβλέπουμε την εκπαίδευση του προσωπικού, για να συνοδεύσει τα άτομα αυτά και να τα υποστηρίξει σε 24ωρη βάση» συμπλήρωσε.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα που να αμφισβητεί τα σημαντικά επιτεύγματα στα Λεχαινά. Ούτε ο κ. Νικολαΐδης ούτε κανείς άλλος. Εξάλλου, δουλειά του είναι. Δεν νομίζω ότι δεν πιστεύει στη δουλειά του… Τις επόμενες ημέρες, θα ζητήσω αναλυτική ενημέρωση, θα καλέσω την επιστημονική ομάδα και τους υπεύθυνους του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας να μου εκθέσουν τις απόψεις τους» είπε η κ. Φωτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ