ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμασίες εκλογών; Παραγγελίες καλπών από το Υπουργείο Εσωτερικών

Προετοιμασίες εκλογών; Παραγγελίες καλπών από το Υπουργείο Εσωτερικών
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Πυρετωδώς προετοιμάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Πριν από λίγες μέρες είχε ζητηθεί από τους φορείς της αυτοδιοίκησης να ελέγξουν τις αποθήκες τους και να ενημερώσουν για τις κάλπες που θα χρειαστούν με βάση το νέο χάρτη των εκλογικών τμημάτων που θα λειτουργήσουν και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 20.000.

Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει λάβει απόφαση να μικρύνουν τα εκλογικά τμήματα από τους 800 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε 500. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη λόγω των πολλαπλών ψηφοφοριών αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογών.

Τον Μάιο ψηφίζουμε για:

  1. Την Ευρωβουλή.
  2. Τον δήµαρχο και το δηµοτικό συµβούλιο.
  3. Το τοπικό συµβούλιο (εξαιρούνται µόνο περίπου 60 από τους 325 δήµους που δεν αποτελούν προϊόν συνένωσης λόγω «Καλλικράτη», όπως είναι πολλοί στην Αττική αλλά και εκείνοι των µικρών νησιών).
  4. Τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συµβούλιο.

Η ξεχωριστή κάλπη για το τοπικό συµβούλιο προέκυψε από τον «Κλεισθένη» και αυξάνει τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσει κάθε ψηφοφόρος προκειµένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία από την ώρα που θα προσέλθει στο εκλογικό τµήµα µέχρι να εκπληρώσει το δικαίωµα-υποχρέωσή του.

Τα νέα εκλογικά τμήματα υπολογίζονται σε περίπου 40.000 πανελλαδικά έναντι 20.000.

Η αλλαγή όμως αυτή έχει και κόστος. Αυτό αποκαλύφθηκε μέσω του διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Εσωτερικών για κάλπες. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διατεθεί ποσό 12.500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για την προμήθεια 106.000 καλπών (118 ευρώ ανά κάλπη περίπου) αφήνοντας όμως ανοικτό το περιθώριο για επιπλέον 40%, δηλαδή 42.400. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό το παράθυρο αυτό μένει ανοικτό στην περίπτωση εθνικού ατυχήματος οπότε και θα χρειαστεί μια επιπλέον κάλπη για τις εθνικές εκλογές.

Οι κάλπες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι τις 20 Απριλίου.

Το κόστος πάντως δεν περιορίζεται στην προμήθεια των καλπών καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και το προσωπικό που θα χρειαστεί, οι αμοιβές τους και οι αποζημιώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ