ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Πρεσπών: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα», είπε ο Τσίπρας

Συμφωνία Πρεσπών: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα», είπε ο Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική, θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

«Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές που παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν.

Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Θέλω να απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και σε όσους έχουν τις ενστάσεις τους. Τους σεβόμαστε. Πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Σήμερα γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία και την καλωσορίζουμε.

Δεν είμαι λάτρης της πολιτικής της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. Έχω αποδείξει ότι αγωνίζομαι για λύσεις και αυτές απαιτούν την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μου.

Τέλος, επισήμανε πως του τηλεφώνησε, για να τον συγχαρεί, ο Ζόραν Ζάεφ όπως και άλλοι ηγέτες.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία.

Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.

Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ