ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Independent: Ο Τσίπρας στηρίζει ξεδιάντροπα τον Μαδούρο ξεχνώντας τη χούντα στην Ελλάδα

Independent: Ο Τσίπρας στηρίζει ξεδιάντροπα τον Μαδούρο ξεχνώντας τη χούντα στην Ελλάδα
EUROKINISSI// ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ο Μαδούρο δεν έχει καμία σχέση με τον τσαβισμό. Είναι δικτάτορας που χρησιμοποιεί τη χώρα για προσωπικά οφέλη». Ο Denis Macshane, πρώην υπουργός του Μπλερ, γράφει για τον Independent και κατακεραυνώνει τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση που έχει τηρήσει απέναντι στο διχασμό στη Βενεζουέλα.

«Τι στο καλό συνέβη στην παράδοση της Ελλάδας να στέκεται αλληλέγγυα σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί ενώ έχει βιώσει ένα σκληρό καθεστωτικό, ακροδεξιό, διεφθαρμένο καθεστώς, την χούντα από το 1967 έως το 1974, στέλνει μήνυμα υποστήριξης στη δικτατορία της Βενεζουέλας;» διερωτάται ο αρθρογράφος του Independent.

Συμπληρώνει, δε, πως κανείς θα πρέπει να θαυμάσει το θράσος του Χουάν Γουάιδο, «του γενναίου νεαρού προέδρου της εθνικής αντιπροσωπείας στη Βενεζουέλα», και αναφέρεται στην πρόσκληση που απεύθυνε στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την χώρα για να δει μόνος του τι συμβαίνει.

«Μετά την υποστήριξη του στον Μαδούρο είναι μάλλον απίθανο να δεχθεί την πρόταση ο Τσίπρας» σχολιάζει ο αρθρογράφος συμπληρώνοντας πως το κόμμα του Γουάιδο συνδέεται με την Σοσιαλιστική διεθνή «της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός τον οποίο ανέτρεψαν οι συντηρητικοί για να επιβάλουν τα μέτρα λιτότητας που κόστισαν στη χώρα μια δεκαετία αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Αναφορά κάνει και στην εμπειρία του Χιλιανού Πέδρο Φελίπε Ραμίρεζ ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τον Πινοσέτ. Στα χρόνια της εξορίας του ζούσε στη Βενεζουέλα όπου επέστρεψε το 2014 ως πρέσβης μέχρι και το 2018.

Ο Ραμίρεζ, σύμφωνα με τον αρθρογράφο επιμένει ότι ο Μαδούρο δεν έχει καμία σχέση με τον Τσάβες: «Έχουν καταστρέψει την χώρα, ο κόσμος υποφέρει από την πείνα και προκαλούν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα που έχει συμβεί ποτέ στη Νότια Αμερική».

«Όπως και στις άλλες δικτατορίες του πετρελαίου, η Βενεζουέλα υποφέρει από τη σύγχρονη κατάρα ότι είναι πολύ πλούσια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία και η Ρωσία - όπου οι στρατηγοί έγιναν πλούσιοι με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους σε απολυταρχικούς προέδρους - από την πρώτη στιγμή βγήκαν και υποστήριξαν τον Μαδούρο» σημειώνει και συνεχίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στηρίζει τη δικτατορία του Μαδούρο ενώ οι αριστεροί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί όπως ο Σάντσεθ της Ισπανίας που γνωρίζουν την αλήθεια για την τυραννία, ζητούν εκλογές».

Ο αρθρογράφος κατηγορεί επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι τίναξε στον αέρα την επιτυχία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Την εβδομάδα όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ισχυρή νίκη επί του εθνικιστικού λαϊκισμού με την Συμφωνία των Πρεσπών, το καλό όνομα και η εικόνα της χώρας τινάζεται στον αέρα με την απόφαση του να στηρίξει το καθεστώς στη Βενεζουέλα που είναι όμοιο με εκείνο των συνταγματαρχών της επταετίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ