ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: Οι κουλτούρες μας έχουν κοινά στοιχεία

Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: Οι κουλτούρες μας έχουν κοινά στοιχεία
EUROKINISSI / ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

«Νομίζω σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί το οποίο βρίσκεται η Σχολή.  Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχθηκαν φιλικά, αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα πως χωρίς να υπάρχει φόβος και μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TGRT Haber, αναφορικά με την επίσκεψή του στη Χάλκη, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, το αίτημά του για επαναλειτουργία της Σχολής.

«Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί» υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του επί του θέματος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστικά είπε: «Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Κυρίως η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό σε επίπεδο ΕΕ κάνω πολλές προσπάθειες».

Πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρέθηκε να πληρώνει «ενοίκιο χρυσάφι» σε Άραβες

«Τελευταία πράξη» για τους ΑΝΕΛ – Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της ΚΟ

Εκλογές 2019: Κάλπες στις 26 Μαΐου «βλέπει» πλέον ο Τσίπρας

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και για τα κοινά σημεία που ενώνουν Ελλάδα και Τουρκία, ενώ αποκάλυψε πως ένας από τους παππούδες του είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα φαγητά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Δηλαδή πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ