ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πάμε μαζί στο Βερολίνο να ζητήσουμε μικρότερα πλεονάσματα

Μητσοτάκης: Πάμε μαζί στο Βερολίνο να ζητήσουμε μικρότερα πλεονάσματα
EUROKINISSI/ ΓΙANΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας στο «στόχαστρο» τον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο για το Σκοπιανό αλλά και για τα πλεονάσματα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Βέμπερ περί επενεξέτασης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα με κυβέρνηση ΝΔ μόνο και μόνο γιατί ενδιαφέρεται για το κομματικό του συμφέρον.

«Πάμε μαζί στο Βερολίνο να διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την πρόθεση του κόμματος να καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ επανέλαβε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για την «τελική πράξη μίας επιζήμιας συμφωνίας».

Με αναφορά στους θανάτους από την γρίπη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι τα κρούσματα προκαλούν ανησυχία στην ελληνική κοινωνία.

«Σαράντα συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους και πολλοί νοσηλεύονται και νοσούν από τον ιό της γρίπης. Είναι γεγονός απαράδεκτο και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε εγκαίρως το θέμα, δεν προχώρησε στην ενημέρωση του κοινού ή στον εφοδιασμό των φαρμακίων. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι απλά η προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας επιζήμιας συμφωνίας. Δρομολογείται μέσα από διαδικασια που ευτελίζει τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει τον κ. Τσίπρα προσωπικά απαξιωμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τετραετή τραγέλαφο» που «τελειώνει με ένα μελόδραμα».

Όπως υπογράμμισε, «αυτά που γίνονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες μέρες δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα. Αποτελούν έκφραση πρωτοφανούς πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσίας. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς. Όλοι έχουν αντιληφθεί τα παζάρια που έχουν γίνει. Συνειδήσεις ανταλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Και μας διαψεύδουν», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε κάλπες, εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα φέρουν πολιτική κάθαρση που χρειάζεται η χώρα. «Όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι Έλληνες έχουν τη δική τους φωνή. Φύγετε μαζί με τους φόρους σας, τα δύο μνημόνια και την αποτυχία σας», πρόσθεσε.

«Η σημερινή απόφαση δεσμεύει τη χώρα»

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη σημερινή κύρωση του πρωτοκόλλου που θα κληθεί να ψηφίσει η Ολομέλεια της Βουλής:

«Μία τέτοια Βουλή -και υπό αυτές τις θλιβερές συνθήκες- είναι λάθος να δεσμεύει τη χώρα με μία τόσο κρίσιμη απόφαση, όπως η σημερινή. Γιατί η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης είναι η τελική σφραγίδα σε ένα εθνικό λάθος. Μετά και τη σημερινή απόφαση δεν υπάρχει καμία πλέον επιστροφή καθώς χάνεται ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας. Ένα όπλο που σας το δώσαμε στα χέρια, αλλά δεν καταφέρατε να αξιοποιήσετε», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν η γενεσιουργός αιτία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι σύμμαχοι ήθελαν εδώ και χρόνια να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «μόνο τώρα, όμως, βρήκαν μία κυβέρνηση τόσο πρόθυμη να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς», σημείωσε.

«Πιο καθαρός ορισμός έθνους δεν έχει υπάρξει και στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, συγκροτούν και κάτι νέο, απαράδεκτο: Μια ταυτότητα "μακεδονική", που με την δική σας υπογραφή και σφραγίδα δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν "βορειομακεδονική", ώστε να συνδέεται -έστω και τυπικά- με το νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Η συμφωνία, λοιπόν, αναγνωρίζει στους πολίτες αυτούς το δικαίωμα να προσδιορίζονται -επίσημα και νομικά- πλέον ως "Μακεδόνες" -κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους», ανέφερε.

Συνεχίζοντας τη δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Άλλοι ανακάλυψαν όψιμα το ΝΑΤΟ. Να θυμίσω τι λέγατε για το ΝΑΤΟ πριν από κάποια χρόνια; Δεν χρειάζεται.. Τα ξέρετε. Εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν, συνομιλούμε με τους εταίρους μας με σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Επί της αρχής η Ν.Δ. δεν είχε αντίρρηση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Έχει όμως αντίρρηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εκχωρώντας μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Τώρα, έχουν διαμορφωθεί, ασφαλώς, αρνητικά τετελεσμένα. Όμως, η εθνική προσπάθεια συνεχίζεται. Οι δυσμενείς επιπτώσεις θα πρέπει να αμβλύνονται μέτρο με μέτρο, ημέρα με την ημέρα. Και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Δεν απεμπολώ το δικαίωμα του "βέτο" στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ