ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι σοσιαλιστές έχουν ερωτευτεί τον Τσίπρα, συμπεριφερθείτε του σαν τον Όρμπαν!

Μητσοτάκης: Οι σοσιαλιστές έχουν ερωτευτεί τον Τσίπρα, συμπεριφερθείτε του σαν τον Όρμπαν!
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το δικό του σχέδιο για την «επαναδιαπραγμάτευση» με τους Θεσμούς παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με τον διευθυντή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο γνωστός δημοσιογράφος επεσήμανε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πως οι Βρυξέλλες δεν συζητούν καν για επαναδιαπραγμάτευση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού απάντησε πως «θα προτείνω στους εταίρους μία διαφορετική συμφωνία, μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων, είναι μία συμφωνία win-win που θα έχει όφελος και για τους εταίρους... Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς, και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου 6 με 12 μήνες για να αποδείξω τη σοβαρότητά μου, αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προϋπολογισμό του 2020. Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα. Δεν θα έθετα το θέμα αμέσως, πρώτα θα έφερνα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσω καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων και μετά θα θέσω το ζήτημα». Υποστήριξε, δε, πως την πρότασή του ήδη «συζητούν ο κ. Βέμπερ και ο Μοσκοβισί. Ο μόνος που δεν το θέτει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Η προσφορά μου προς την παρούσα κυβέρνηση ισχύει, ελάτε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαπραγματευθούμε χαμηλότερα πλεονάσματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά των Βρυξελλών για την «ανοχή που δείχνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα», σημειώνοντας πως πολλά σημαντικά ζητήματα έχουν θαφτεί, δεν βλέπουν προβλήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη ή την Παιδεία καθώς «είχαμε επικεντρώσει μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους». Επανέλαβε επίσης τη σταθερή του θέση για την ανώτατη Παιδεία υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αναφερόμενος στο δικό του σχέδιο για την οικονομία είπε ότι θα ξεκινήσει μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο λόγω της υπεραπόδοσης των προϋπολογισμών και προσέθεσε ότι αντί για Χριστουγεννιάτικα δώρα με επιδόματα θα κάνει μείωση φόρων στη μεσαία τάξη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι λόγω της υπεραπόδοσης της φορολογίας, η κυβέρνηση κάνει μαζικές προσλήψεις, επιστρέφοντας έτσι στις παλιές τακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Σημείωσε ότι η απάντηση στο οικονομικό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, η χώρα δεν πρέπει να συνεχίσει να σέρνεται με ποσοστό 2%, η ανάπτυξη θα πρέπει να κινείται στο 3-4%.

Ανέφερε ότι παράλληλα με τη μείωση της φορολογίας στην οποία έχει δεσμευτεί θα επικεντρώσει στην αύξηση της απόδοσης του φορολογικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς πλέον οι φορολογικές αρχές έχουν τα εργαλεία. Επιπροσθέτως είπε ότι θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμόρφωση από όλους και από τους επιχειρηματίες: «Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Του λέω λοιπόν ότι θα σας μειώσω τους φόρους θα σας κάνω πιο εύκολη την ζωή, αλλά περιμένω να πληρώνετε τους φόρους σας και θα είμαι σκληρός εάν δεν το κάνετε».

«Η Ελλάδα θα είναι το succes story της Ευρώπης αν με εμπιστευτεί ο λαός. ... Μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που θα κάνει ελκυστική στην Ελλάδα στα διεθνή κεφάλαια. ...Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα που όμως πρέπει να αξιοποιηθούν» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την οποία θα ζητά την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού κόμματος του ακροδεξιού Όρμπαν, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του πρωθυπουργού λέγοντας: «Θα περίμενα ίδια ευαισθησία της Ευρώπης προς τον κ. Τσίπρα όταν επιτίθεται στους θεσμούς και υποβαθμίζει την δημοκρατία. ... Κυρίως από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που τελευταία τον έχουν ερωτευτεί».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε πως «θέλω συμφωνία άλλα όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα. ... Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη προστασία των εμπορικών σημάτων των εταιριών» συμπληρώνοντας πως «είναι μία επικυρωμένη συμφωνία και θα την σεβαστώ».

Για το χρόνο των εκλογών σημείωσε πως όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα σχολιάζοντας πως «ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να χάσει το Μάιο άπαξ ή σε δύο γύρους, δική του η επιλογή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ