ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα ονόματα και οι δυσκολίες των ευρωεκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα ονόματα και οι δυσκολίες των ευρωεκλογών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωεκλογές του Μάη έχουν ύψιστη πολιτική σημασία. «Δεν είναι άλλη μια εκλογική διαδικασία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτές οι εκλογές είναι κομβικές», έλεγαν κορυφαία στελέχη του κόμματος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ως εκ τούτου, κι ανεξάρτητα από το αν οι ευρωεκλογές του Μαίου θα γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές (κάτι που δεν έχει ακόμη αποφασίσει ο Πρωθυπουργός), στην Κουμουνδούρου καλούνται να καταρτίσουν ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με το οποίο να μπορέσει το κόμμα να δώσει αυτή τη δύσκολη μάχη.

Άλλωστε, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που κάνουν ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση:

α) Θα είναι οι πρώτες εκλογές σε εθνικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η αναπόφευκτη φθορά της τετραετούς παραμονής στην κυβέρνηση, η εφαρμοσμένη πολιτική σε οικονομικό επίπεδο, η επίλυση του ονοματολογικού και η σκληρή αντιπολίτευση από τα κόμματα και μερίδα των ΜΜΕ είναι λόγικό να επιφέρουν εκλογική μείωση των ποσοστών του κόμματος.

β) Η επιλογή διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας με σταυρό και όχι με λίστα, δυσκολεύει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θα μπορούσαν με την παρουσία του να αποδώσουν τον χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης, αλλά δεν έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που να τους επιτρέπουν να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε μια διαδικασία που απαιτεί αναγνωρισιμότητα και επαφές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.

γ) Πολλά από τα στελέχη του κόμματος των οποίων η παρουσία θα ενίσχυε το ευρωψηφοδέλτιο, εμφανίζονται αρνητικά σε αυτή την προοπτική καθώς θεωρούν ότι πρόκεται για “πολιτική αποστράτευση”.

δ) Δύσκολα μπορεί να πειστεί ένας ψηφοφόρος που δεν ανήκει στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, να επιλέξει το κυβερνών κόμμα στις κάλπες για την ευρωβουλή. Οι περισσότεροι από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, είναι αρκετά πιθανό στις ευρωεκλογές να επιλέξουν άλλο κόμμα ή να μην πάνε καθόλου. Αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στα δημοσκοπικά ευρήματα και προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο. Με άλλα λόγια, το ταβάνι του κόμματος στις ευρωεκλογές είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των εθνικών εκλογών.

Μέσα στην εβδομάδα τα πρώτα ονόματα

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πάντως, αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου. Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να προχωρήσουν και οι ανακοινώσεις ονομάτων. Σε αυτά, εκτός των Παπαδημούλη, Κούλογλου και Κούνεβα, θα περιλαμβάνονται αυτά των Π. Κουρουμπλή, Άννας Θεοδώρας Παπαδημητρίου Τσάτσου, Σπύρου Δανέλλη και Κώστα Αρβανίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει κλείσει ακόμα τα ονόματα που θα εκπροσωπούν το χώρο της “Γέφυρας” ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και με τον Θ. Θεοχαρόπουλο. Τέλος, στα πρώτα ονόματα που θα ανακοινωθούν, πιθανώς να είναι και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, πρώην υπουργός, ο οποίος θα μπορέσει να ηγηθεί και της ευρωομάδας σε περίπτωση που ο Δημήτρης Παπαδημούλης επιλεχθεί για τη θέση του Επιτρόπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ