ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασύστασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασύστασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού
Πηγή: Eurokinissi

«Ανοιχτό παράθυρο» για ανασύσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού αφήνει η ορκωμοσία του Νίκου Νυφούδη απόψε στη Βουλή.

Με την ορκωμοσία του, θα καταλάβει τη θέση της Κατερίνας Μάρκου που παραιτήθηκε προκειμένου να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ,. Έτσι, το Ποτάμι θα έχει και πάλι πέντε βουλευτές.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι και οι πέντε βουλευτές εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του ίδιου κόμματος, τέθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το ενδεχόμενο ανασύστασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Έχει προηγηθεί η ορκωμοσία της Αντιγόνης Λυμπεράκη στη θέση του Γιώργου Αμυρά που είχε επίσης, εκλεγεί με το Ποτάμι και πριν από λίγους μήνες ανεξαρτητοποιήθηκε και εκ των υστέρων παραιτήθηκε ώστε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Σήμερα εξάλλου ορκίζονται βουλευτές ΝΔ η Ζωή Ράπτη στη θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στη θέση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η απάντηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναμένεται άμεσα και σίγουρα πριν την έναρξη συζήτησης της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σχετική επιστολή έχει αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από την περασμένη Πέμπτη 2 Μαΐου.

ΘΕΜΑ: Επανασυγκρότηση της Κ.Ο του Ποταμιού

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στις 11 Απριλίου ανέλαβε τα βουλευτικά της καθήκοντα η Αντιγόνη Λυμπεράκη και τη Δευτέρα 6 Μαΐου αναλαμβάνει ο Νίκος Νυφούδης. Η κυρία Λυμπεράκη εκλέχθηκε βουλευτής της Β' περιφέρειας Αθηνών και ο κ.Νυφούδης της Β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης, και οι δύο με τους συνδυασμούς του Ποταμιού.

Επίσης, σας είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς βουλευτής Αττικής και ο Σπύρος Λυκούδης βουλευτής Α’ Αθηνών εκλέχθηκαν ομοίως βουλευτές με τους συνδυασμούς του Κινήματός μας.

Από τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 2 και 16 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής προκύπτει ότι πέντε βουλευτές, οι οποίοι εκλέχθηκαν με κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας, συγκροτούν αυτοδικαίως Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός αν δηλώσουν ενυπόγραφα διαφορετική προτίμηση.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλώ να ζητήσετε την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προκειμένου να διαπιστωθεί η αυτοδίκαιη επανασυγκρότηση της Κ.Ο του κόμματός μας.

Μετά τιμής,

Σταύρος Θεοδωράκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ