ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό CNN Greece: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Αποκλειστικό CNN Greece: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΠροκόπη Παυλόπουλο είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, o πρωθυπουργός ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν προτίθεται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

 

Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε στον πρωθυπουργό ότι όταν έρθει στα χέρια του το επίσημο έγγραφο του προεδρικού διατάγματος, θα αποφασίσει τι θα πράξει. Κατά συνέπεια, το θέμα είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή και η χώρα πηγαίνει στις εκλογές με μια μείζονα θεσμική εκκρεμότητα.

Δύο γυναίκες στην κορυφή της Δικαιοσύνης - Τι αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση προχώρησε στον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ότι νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η Ειρήνη Καλού, ενώ εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ορίστηκε η Δήμητρα Κοκοτίνη. Επιιπλέον, επιελέγησαν ως Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας οι Ευαγγελία Νίκα, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Δημήτριος Μακρής.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν έλειψαν οι διαφωνίες υπουργών, με προεξάρχουσα αυτή του Στέργιου Πιτσιόρλα ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική.

Η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να αφήσει τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στην επόμενη, δεδομένου ότι είμαστε μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στις ευρωεκλογές με 9,5 μονάδες.

Η κυβέρνηση έκανε τη ρελάνς με την πρόταση του Μιχάλη Καλογήρου στη ΝΔ να υπάρξει διακομματική συναίνεση.

Η Πειραιώς απέρριψε την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να δρομολογήσει την αντικατάσταση των κορυφαίων δικαστών που συνταξιοδοτούνται.

Τσίπρας: Η ΝΔ προσβάλλει τη Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξαπέλυσε οξεία επίθεση εναντίον της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας αρχικά είπε ότι «η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους. Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση. Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι:

Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή. Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

«Αλαζονεία από τη ΝΔ»

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για αλαζονεία: «Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

Για πολιτικές σκοπιμότητες και ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης, κατηγόρησε τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Μετά την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να οριστεί:

Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά την διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας».

Αναφερόμενος στη άρνηση της ΝΔ, να προσέλθει στην συναινετική διαδικασία ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «επιβεβαίωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος». Σημείωσε ότι η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου. Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνηση της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης".

Τέλος ο κ. Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι "με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων".

ΝΔ: Αντισυνταγματικός ο διορισμός

Για αντισυνταγματικό διορισμό και θεσμικά παράνομη ενέργεια κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει - κατά τρόπο απαράδεκτο - και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.

Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Μαξίμου: Η ΝΔ επιχειρεί να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του ΠτΔ

Για αλαζονική και αντισυνταγματική συμπεριφορά, κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου τη ΝΔ, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ