ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταβός: Όλες οι εξελίξεις στo CNN Greece

Νταβός: Όλες οι εξελίξεις στo CNN Greece

Με καθημερινές ανταποκρίσεις, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ από το παρασκήνιο το CNN Greece θα ενημερώνει για τις κρίσιμες συζητήσεις που αφορούν στην Ελλάδα.

Η Ελένη Γκιόκος του CNN International μεταδίδει για λογαριασμό του CNN Greece καθημερινά για τις διαβουλεύσεις στο ελβετικό θέρετρο που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και όλες τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός, όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και πιθανώς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi).

Χρέος και υποσχέσεις


Για την Ελλάδα, το φόρουμ του Νταβός συμπίπτει με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την πορεία της πρώτης αξιολόγησης, από την οποία συναρτάται η πολυαναμενόμενη συζήτηση για το χρέος, γύρω από την οποία κρίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Το Ταμείο δείχνει αποφασισμένο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά αυστηρότερους όρους για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί.

Όπως φαίνεται από τις κατά καιρούς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι δύο πλευρές των θεσμών προσπαθούν να βρουν μία λύση που να συμβιβάζει την απαίτηση-όρο του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και την ανάγκη των Ευρωπαίων να αποδείξουν ότι το τρίτο πρόγραμμα όχι μόνο ήταν αναγκαίο, αλλά και είναι καταδικασμένο να πετύχει.

Ως πεδίο συμβιβασμού Ε.Ε-ΔΝΤ για τον ορισμό του τι συνιστά βιώσιμο χρέος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem) αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling) δηλώνουν τους τελευταίους μήνες ότι δεν έχει σημασία το ύψος του ονομαστικού χρέους, αλλά η ετήσια εξυπηρέτησή του, για την οποία προτείνουν πλαφόν 15% επί του ελληνικού ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ