ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επόμενος «σταθμός» Βερολίνο: Οι στόχοι και το σχέδιο Μητσοτάκη για τη μείωση των πλεονασμάτων

Επόμενος «σταθμός» Βερολίνο: Οι στόχοι και το σχέδιο Μητσοτάκη για τη μείωση των πλεονασμάτων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μετά το ταξίδι του στο Παρίσι και τις επιτυχείς συζητήσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει πλέον τις «βαλίτσες» του για το Βερολίνο.

Η συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ έχει οριστεί για τις 12:00 της Πέμπτης, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό –όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ– με όλες τις τιμές.

«Η καγκελάριος θα υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη με στρατιωτικές τιμές, στις 12:00 (σ.σ. τοπική ώρα), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, περίπου στις 13:15».

Σύμφωνα πάντα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, «στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, θέματα οικονομικής πολιτικής, καθώς και ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής».

Ήδη, η ατζέντα των συνομιλιών είναι καθορισμένη. Ωστόσο, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί αρκετές φορές με την κ. Μέρκελ στα πλαίσια του ΕΛΚ και γνωρίζει τις προσωπικές απόψεις της για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τις σκέψεις της όσον αφορά στο συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να έχει «εμπεδωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και η οποία δεν προσέρχεται για να ζητήσει την αλληλεγγύη των εταίρων της, όπως συνέβη στα χρόνια της κρίσης».

Θα έχουν, άλλωστε, προηγηθεί οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Α. Μέρκελ και τον Ολλανδό ομόλογό του, Μ. Ρούτε, αλλά και η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, το ένα κυβερνητικό στέλεχος μετά το άλλο περιγράφουν την εικόνα που μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ξένους ηγέτες που συναντά. Ο στόχος είναι κοινός για όλους –η μείωση των πλεονασμάτων. Κάτι που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτηρίζει «εθνικό στόχο».

Μιλώντας στην εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής», ο συνεργάτης του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι η “αναπτυξιακή παγίδα” στην οποία μπορεί να πέσει, καθώς οι εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ - Κίνας, το ενδεχόμενο “άτακτου Brexit”, η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία και το ενδεχόμενο ύφεσης στην Γερμανία επιδεινώνουν το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Γι’ αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται κοινή πεποίθηση ότι χρειάζεται να προταχθούν αναπτυξιακές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, και με πυξίδα την προσήλωσή μας στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, κερδίζουμε αξιοπιστία ώστε να φέρουμε πιο κοντά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Έχουμε, στο μεταξύ, σύμμαχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας, που αναδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και το γεγονός ότι δανειστήκαμε, με επταετές ομόλογο, 2,5 δισ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%».

Υπουργοί στην «πρέσα» των μεταρρυθμίσεων

Σε συνεργασία με τους υπουργούς των παραγωγικών –και όχι μόνο– υπουργείων, ο πρωθυπουργός φέρνει ήδη το δεύτερο «κύμα» νομοθετημάτων, ενισχύοντας τις αλλαγές στο κράτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι βρίσκονται και δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Θεοδωρικάκος.

Ο πρώτος, μέσω του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», σημειώνει ότι:

«Το πρόβλημα στην υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα είναι πολυπαραγοντικό. Αφορά στην πολυνομία και την κακονομία που ταλανίζει τη χώρα από δεκαετίες, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη ψηφιακής οργάνωσης του κράτους και ενίοτε, την παρωχημένη και ιδεοληπτική αντίληψη ότι οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία εξ ορισμού υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον».

Ταυτόχρονα, προσθέτει πως «σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαλείψει τα προβλήματα στη βάση τους, δημιουργώντας ένα νέο ορθολογικό και διαφανές πλαίσιο που θα κινητροδοτεί την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Με άλλη συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, δίνοντας το δικό του στίγμα, αναφέρεται στη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου που περιλαμβάνεται στο πακέτο των αλλαγών που προωθεί ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο Τ. Θεοδωρικάκος σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της. Οι πολίτες είδαν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του να έχουν σχέδιο και να το υλοποιούν με ταχύτατο ρυθμό. Η μείωση των φόρων είναι πραγματικότητα, η αποκομματοποίηση του κράτους και η επιτελικότητά του υλοποιούνται, η Αυτοδιοίκηση στηρίζεται, η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας ενισχύεται, επενδύσεις αρχίζουν να υλοποιούνται».

Αναφερόμενος στις «μάχες» που φαίνεται ότι κέρδισε η κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει:

«Με την επούλωση των πληγών στο Μάτι, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια, σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας κερδήθηκαν πολλές μικρές μάχες. Όλα αυτά δημιουργούν αισιοδοξία στους πολίτες ότι η Ελλάδα μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά με τη δική της αυτοδύναμη στρατηγική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ