ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ρούτε επενδύσεις και πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών

Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ρούτε επενδύσεις και πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι».

Με αυτές τις φράσεις ο Μαρκ Ρούτε συνόψισε το στάτους των σχέσεων Ελλάδας-Ολλανδίας στις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Χάγη. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη. «Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον. Είναι μια πολύ επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας.»

Τέλος ο κ. Ρούτε ανέφερε ότι οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως Brexit και το μεταναστευτικό.

Ανοίγουμε τους ορίζοντές μας

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Ρούτε για την θερμή υποδοχή και την θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον. Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Ολλανδία ξεχωριστό και πρόσθεσε ότι: «Είναι μια χώρα πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία από την οποία έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασία της, ώστε και το ΥΠΕΞ να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία της. Θέλουμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις γιατί αυτές είναι που φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε στον Ολλανδό ομόλογό του το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις γρήγορες και αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα: «Ένα πρόγραμμα, στην υλοποίηση του οποίου θέλουμε και τη συνδρομή της Ολλανδίας σε μια σειρά από τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου υπάρχουν προφανείς συνέργειες μεταξύ της Ελληνικής και της Ολλανδικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ένας τέτοιος είναι «ο αγροτοδιατροφικός, όπου η Ολλανδία διαθέτει καινοτόμα τεχνολογία».-

Για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης.

Μιλήσαμε για την ανάγκη μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης του Σέγκεν είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτεύχθηκε επί Ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει επίσης να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σέγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ