ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Συμβολική κίνηση η απουσία των υπουργών

Πέτσας: Συμβολική κίνηση η απουσία των υπουργών
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Συμβολική κίνηση» χαρακτηρίζει την απουσία υπουργών από τα κυβερνητικά έδρανα στη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο Στέλιος Πέτσας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας είπε πως πρόκειται για τη δεύτερη συμβολική κίνηση που κάνει η κυβέρνηση προχωρώντας στη διάκριση των λειτουργιών κυβέρνησης και Βουλής. Η πρώτη, όπως ανέφερε, είναι η μεταφορά των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου από το κτήριο της Βουλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «καθώς η Βουλή αποφάσιζε, επελέγη οι υπουργοί να καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα και να εκφράσουν την άποψή τους».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας «επέλεξε να μιλήσει και να ταυτιστεί με τον κ. Παππαγγελόπουλο». Τόνισε δε, πως ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί όταν θα έχει προχωρήσει η διαδικασία.

Σχολιάζοντας τη «διαρροή» από τη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε:

«Αν είχαμε ζητήσει κομματική πειθαρχία από τα στελέχη μας, θα μπορούσαν να συναχθούν συμπεράσματα, όχι, όμως, τώρα. Όταν φτάσουμε στην πρόταση της επιτροπής, θα είναι άλλο πράγμα. Η παραπομπή ενός ανθρώπου είναι καθαρά θέμα συνείδησης».

Μάλιστα, είπε πως το «βασικό είναι να διακρίνει κανείς ένα υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο, όπως παντού στον κόσμο, από ένα πολιτικό σκάνδαλο, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί».

«Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκάνδαλο, το υπουργείο Υγείας κάνει έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Προσφυγικό

«Η Κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων σε όλα τα διεθνή φόρα», είπε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας «αυτήν την στιγμή, θέλουμε να δούμε την τουρκική πλευρά να σταματήσει τις προκλήσεις», ενώ σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό είπε ότι «πρέπει από την δική μας πλευρά να αυξηθούν οι επιστροφές, θέλουμε να φθάσουν τις 10.000 έως το τέλος του 2020, καθώς και να «ανακουφίσουμε» τα νησιά με μεταφορές στην ενδοχώρα».

Αναφορικά με την Τουρκία, είπε ως «πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει, κρατώντας στο εσωτερικό της τους πρόσφυγες και μετανάστες».

Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί από τον Απρίλιο, λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης είναι τέσσερις: κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, φύλαξη συνόρων, αύξηση επιστροφών και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Όλα είναι σε φάση υλοποίησης. Πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε από τον Απρίλη οπότε και λόγω καιρού αναμένεται να αυξηθούν και πάλι οι ροές, να έχουμε αντιμετωπίσει δραστικά την κατάσταση».

Για την οικονομία και τον Προϋπολογισμό

«Δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού το 2019 και το 2020. Θα τα καταφέρουμε και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», είπε ο κ. Πέτσας, κάνοντας αναφορές και στις αποτιμήσεις των δανειστών για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Ως «συντηρητικές» χαρακτήρισε δε τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% το 2020, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του 2019 αναμένεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων αυτών, προσθέτοντας ότι το βασικό συστατικό είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία, όπως ανέφερε, αποκαθίσταται, όπως έδειξαν και οι δύο έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως σύντομα ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ υψηλότερος, καθώς θα αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα φέρουν αύξηση των επενδύσεων.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι στον Προϋπολογισμό υπάρχουν εκτιμήσεις για μείωση της ανεργίας και της φορολόγησης, οι οποίες θα ανακουφίσουν κι άλλο ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ενώ ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η οποία θα έλθει και μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, η οποία επιχειρείται και με την άνοδο του ορίου συναλλαγών με πλαστικό χρήμα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Περισσότεροι δικαιούχοι για το επίδομα πετρελαίου

Μάλιστα, η κυβέρνηση είπε πως θα προχωρήσει σε διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου και ότι θα υπάρξει και προκαταβολή του βοηθήματος μέσω της αύξησης του κονδυλίου και αλλαγής των κριτηρίων για την κατανομή του.

Η έκδοση της υπουργικής απόφασης θα γίνει μαζί με την έναρξη της περιόδου διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, στις 15 Οκτωβρίου, όπως είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναλόγως της πορείας των δημοσιονομικών θα έρθουν πιο νωρίς και άλλα θετικά μέτρα, όπως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Για τα αναδρομικά, είπε ότι «εφόσον η απόφαση του ΣτΕ αφορά επιστροφή 10 μηνών, θα δοθούν όσα αναλογούν σε κάθε συνταξιούχο, στον δυνατόν συντομότερο χρόνο. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο διάστημα, που μπορεί να είναι πάνω από 40 μήνες, χρειάζεται άλλη δημοσιονομική διαδικασία και ουδείς μπορεί να πει κάτι τέτοιο για αυτό σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ