ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραχμές, Ρωσία, plan B: Τι δήλωσε ο Μάρδας για το υπουργικό συμβούλιο του 2015

Δραχμές, Ρωσία, plan B: Τι δήλωσε ο Μάρδας για το υπουργικό συμβούλιο του 2015
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, μίλησε για το παρασκήνιο - όπως ο ίδιος το έζησε - των συζητήσεων που έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 σχετικά με τη γραμμή που θα ακολουθήσει απέναντι στους θεσμούς, ενώ απάντησε και στις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, πως την ίδια χρονιά «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές».

«Από τις 5 - 9 Ιουλίου εκείνο που έγινε ήταν μία ετοιμασία για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου, όπου ο πρωθυπουργός είπε: Έχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή. Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί. Εκεί έγινε μία πρώτη συζήτηση να μπούμε στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα χρήματα και μου είπε ότι το γνώριζα και το έκρυβα κλπ. Του απάντησα τότε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ακόμη και αν τα γνώριζα και πως αν μπαίναμε μέσα, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε κλέφτες γιατί δεν είναι δικά μας αυτά τα χρήματα. Εκεί αποφασίστηκε το μνημόνιο και ό,τι ακριβώς έγινε», δήλωσε ο κ. Μάρδας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real Fm.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε πως δεν υπήρχε «παραμικρή ετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο» για επιστροφή της χώρας στις δραχμές. «Εκείνο το τετραήμερο (σ.σ. 5-9 Ιουλίου), στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τέτοια συζήτηση δεν έγινε ούτε στους διαδρόμους», τόνισε ο κ. Μάρδας.

Ερωτώμενος σχετικά με το εάν είχε γίνει επαφή με τη Ρωσία για το ενδεχόμενο του τυπώματος δραχμών, ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχει λάβει γνώση τέτοιου γεγονότος, ωστόσο, όπως είπε, «ένας υπουργός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει διερευνητικά. Ό,τι υπήρχε μία προσπάθεια σε σχέση με τη ρευστότητα, με δάνεια , είχε ακουστεί, όχι σε σχέση με αλλαγή του νομίσματος».

Αναφερόμενος στο plan B της κυβέρνησης εξήγησε ότι επρόκειτο για ένα «παράλληλο σύστημα των πληρωμών. Ήταν ένα σύστημα ρευστότητας, δεν ήταν ένα σύστημα επιστροφής στη δραχμή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι τη δραχμή την είχε ως μπλόφα. Εγώ θυμάμαι ότι ο Βαρουφάκης σε Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή. Θεωρώ ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν είχε την επιστροφή στη δραχμή, απλά μπλόφαρε με τη δραχμή. Είχε κατά νου ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών που στο χρόνο που μπήκε, όπως μπήκε και με τις τεχνικές που μπήκε, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα εκτός ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Αν δεν άγγιζε το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και είχε μόνο δημοσιονομική χροιά, μπορούσε να εφαρμοστεί».

Παράλληλα, έκρινε ως «ορθότατη, σε επίπεδο στρατηγικής επιλογής» την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής. «Αυτό το επιβεβαιώνει και η έκθεση του Μαΐου του 2017 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η στρατηγική επιλογή της ρήξης ήταν σωστή, η τακτική του πολέμου ήταν λάθος και την ουσιαστική ευθύνη τη φέρει ο στρατηγός, που είναι ο Βαρουφάκης. Την πολιτική ευθύνη σαφώς τη φέρει ο πρωθυπουργός. Αν χρεοκοπούσε η χώρα, την ευθύνη θα την έφερε το ΓΛΚ γιατί δεν έκανε ό, τι έπρεπε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Το γεγονός ότι πήραμε άδεια ταμεία είναι δεδομένο αλλά αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης. Ο ουσιαστικός χειριστής της διαπραγμάτευσης ήταν ένας και ήταν ο κ. Βαρουφάκης».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του θυμήθηκε πως «στο "μαύρο" φτάσαμε από τον πρώτο μήνα, όταν μπήκαμε στο ΓΛΚ. Θυμάμαι ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε πει ότι σας δίνω 2,8 δισ. αλλά όταν πήρα τους πίνακες του ταμείου ήταν 1,6 δισ. Όταν φτάνουμε στις 24 του Φλεβάρη, έχω 450 εκατ. ταμειακό έλλειμμα χωρίς να βάλω το χέρι στην τσέπη. Αυτό ήταν η αρχή του τέλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ