ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στον αναπτυξιακό νόμο - Ονομαστική από το ΚΚΕ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στον αναπτυξιακό νόμο - Ονομαστική από το ΚΚΕ
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων αναμένεται να καταθέσει το ΚΚΕ. 

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο άρθρο 57 για την «επίλυση συλλογικών διαφορών με διαιτησία» με πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

Όπως αναφέρουν, η μονομερής προσφυγή θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρώντας έτσι τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, συνδεόμενου με την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μια ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση γιατί περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από την δυνατότητα που τους δίνει το σύνταγμα. «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς σε ποιες επιχειρήσεις εκτός από αυτές δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να συντρέχουν προϋποθέσεις συνδρομής λόγου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μπορεί να ασκηθεί νομίμως το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ