ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναπτυξιακός νόμος: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Αναπτυξιακός νόμος: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ

Στην δι' εγέρσεως ψηφοφορία "όχι" είπαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας των άρθρων. «Το νομοσχέδιο είναι μία χαρά συνταγματικό και καλώ τους συναδέλφους να υποστηρίξουν τη συνταγματικότητά του» ήταν η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για άρθρο 57, το οποίο όπως είπαν, καταργεί εμμέσως τη μονομερή προσφυγή εργαζομένων στη διαιτησία, ενώ το ΚΙΝΑΛ στα άρθρα 53, 55 και 56 που αφορούν την εξαίρεση επιχειρήσεων από την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, τη συρροή των συλλογικών συμβάσεων και την επεκτασιμότητα.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε στο άρθρο 57 για την «επίλυση συλλογικών διαφορών με διαιτησία» με πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

Όπως αναφέρουν, η μονομερής προσφυγή θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρώντας έτσι τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, συνδεόμενου με την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μια ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση γιατί περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από την δυνατότητα που τους δίνει το σύνταγμα.

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς σε ποιες επιχειρήσεις εκτός από αυτές δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να συντρέχουν προϋποθέσεις συνδρομής λόγου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μπορεί να ασκηθεί νομίμως το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ