ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σένγκεν:Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για τη νέα «κρίση των Βρυξελλών»

Σένγκεν:Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για τη νέα «κρίση των Βρυξελλών»
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αντιδρά η κυβέρνηση στη νέα «κρίση των Βρυξελλών» μετά και την δημοσιοποίηση της αξιολόγησης του Μηχανισμού Σέγκεν–του περασμένου Νοεμβρίου-για τη χώρα μας, ως προς το προσφυγικό, που βάζει τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά.

Το Μαξίμου γνώριζε πως η έκθεση επρόκειτο να δει το φως της δημοσιότητας ωστόσο οχυρώθηκε πίσω από το γεγονός πως έγινε τον Νοέμβριο, προτού ακόμη ληφθούν οι επίσημες αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και χωρίς να υπολογίζονται ασφαλώς και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο ενδιάμεσο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης του μεταναστευτικού.

Ως εκ τούτου δίνει από τώρα βαρύτητα στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης που θα ανακοινωθεί περί τα μέσα Μαρτίου εκτιμώντας όλες τις ενέργειες που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο από την κυβέρνηση για το προσφυγικό, ενώ συγχρόνως υπολογίζει ότι ως τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η δημιουργία των περίφημων hot spots για τα οποία και δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρώπη.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την χθεσινή δυσάρεστη εξέλιξη που βρήκε τον πρωθυπουργό στο Ισραήλ, ομιλούν για «διάφορους Σαμαράδες που βρίσκονται στον ευρωπαϊκό χώρο και οι οποίοι για λόγους εσωτερικής πολιτικής στις χώρες τους επιδιώκουν να τρίζουν τα δόντια στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να κατανοούν ότι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων δεν μπορεί να γίνει εάν η Ευρώπη δεν έχει μία ενιαία πολιτική γραμμή για το προσφυγικό».

Η κυβέρνηση τονίζει ότι και η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της –κάτι που δεν γίνεται προς το παρόν-κι επισημαίνει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που συμφωνήθηκε στο ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει μείνει μετέωρο αφού από τους 160.000 πρόσφυγες μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί.

Επίσης το Μαξίμου υπενθυμίζει δείχνοντας και πάλι προς την πλευρά της Τουρκίας ότι η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες.

Μέσα σ’αυτό το περιβάλλον των ασφυκτικών πιέσεων από την Ευρώπη η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και εσωτερικές αναταράξεις με τον αναπληρωτή υπουργός Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα να αφήνει αιχμές για τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ότι ουσιαστικά για να πράξει κάτι που θα βοηθήσει δυνητικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητεί ανταλλάγματα.

Ο κ. Μουζάλας διόρθωσε τις συγκεκριμένες δηλώσεις του ωστόσο στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο υπουργός Άμυνας δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας τέτοια που θα διευκόλυνε την κυβέρνηση να επιλύσει ταχύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αποφεύγοντας ωστόσο να διογκώσουν το θέμα, θα μπορούσε να παραχωρήσει ορισμένα στρατόπεδα εξυπηρετώντας την διαδικασία δημιουργίας των hot spots στην καθυστέρηση υλοποίησης των οποίων εστιάζεται και η κριτική των ευρωπαίων αξιωματούχων.

Διαβάστε επίσης

Δ. Αβραμόπουλος: Οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα σύνορα μας

Σκληρό άρθρο του Γιούνκερ για τους ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό

«Πυροβολούν» την Ελλάδα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ