ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Αυτονόητη η αποχώρηση Οικονόμου μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Χατζηδάκης: Αυτονόητη η αποχώρηση Οικονόμου μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Σφόδρα επικριτικός απέναντι στις επιθετικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας ως αυτονόητη την αποχώρηση του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου από την εκδήλωση, όπου συμμετείχε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω. Ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα του 13ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του τόνισε πως στις εκλογές στις 7 Ιουλίου ηττήθηκε ο λαϊκισμός, τα ψέματα και ο διχασμός. Όπως είπε η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει αμέσως το πρόγραμμά της, για το οποίο στη Γραμματεία Προγράμματος είχε γίνει πολλή και σημαντική δουλειά.

Για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες η κυβέρνηση προχώρησε στη διάσωση της εταιρείας.

«Η ωρολογιακή βόμβα εξουδετερώθηκε και οι κάθε λογής αμφισβητίες αναγκάστηκαν να σιωπήσουν. Και αυτή την εβδομάδα περάσαμε στη Βουλή τον νόμο με τον οποίο:

Καταργήσαμε τη μονιμότητα για τους νεοεισερχόμενους.

- Προχωρήσαμε σε (αυτοχρηματοδοτούμενες) εθελούσιες εξόδους για να μειώσουμε το κόστος της ΔΕΗ.

- Καταργήσαμε τη μονιμότητα και για τα διευθυντικά στελέχη που θα μπορούν να προσλαμβάνονται και από την αγορά με τριετείς θητείες.

- Δώσαμε τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να έχει ταχύτητα στις συμβάσεις και τις προμήθειες. Διότι δεν μπορεί να συνεχίσει η ΔΕΗ να πηγαίνει με τον αραμπά σε ένα σύγχρονο περιβάλλον ανταγωνισμού. Είμαστε στο 2019, όχι στη δεκαετία του 1970. Και πήραμε μια απόφαση για την οποία υπήρχε δημόσια συζήτηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

- Καταργήσαμε το εξαιρετικά προνομιακό τιμολόγιο των εργαζομένων. Γιατί δεν θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση των λίγων, αλλά κυβέρνηση των πολλών. Κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη της τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους. Είδαμε πού έφτασε η χώρα με τις ιδεοληψίες του χθες! Για αυτό λέμε ''ως εδώ''» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, στα χωροταξικά σχέδια, στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότητησης, για να στηρίξουμε τις επενδύσεις».

Για την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στην πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως σχετίζεται και με την ενέργεια και με το περιβάλλον, κυρίως, όμως, σχετίζεται με τις ανησυχίες των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για το πού πάμε σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την εμβληματική δέσμευση για απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028. Το κάνουμε, φυσικά, τόσο για λόγους οικονομικούς (μείωση του κόστους της ΔΕΗ), και για λόγους περιβαλλοντικούς. Θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Και προχωρούμε:

- Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυξάνουμε τον στόχο της διείσδυσης πράσινης ενέργειας στο 35% για το 2035, από 18% σήμερα. Είναι ένας στόχος πιο φιλόδοξος και από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

- Στην ηλεκτροκίνηση. Διαμορφώνουμε τα κατάλληλα κίνητρα ώστε το 2030 1 στα 3 νέα ΙΧ να είναι ηλεκτρικά!

- Στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ενώ μέχρι σήμερα παρέχεται 1 δισ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης στην επταετία, σχεδιάζουμε από εδώ και στο εξής να δίνονται 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δηλαδή 3,5 φορές περισσότερα κονδύλια. Προστατεύουμε έτσι το περιβάλλον, κινητοποιούμε την οικονομία και βοηθάμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα.

- Στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας. Ολοκληρώνουμε μέχρι το 2024 τις βασικές διασυνδέσεις με τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε 800 εκατομμύρια τον χρόνο σε ΥΚΩ για να καίνε τα νησιά μαζούτ!

- Στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, στην ανακύκλωση και την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης. Βάζουμε τέλος στις εικόνες ντροπής με τα σκουπίδια που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Δεν αξίζουν αυτές οι εικόνες στον πολιτισμό μας!

- Και εστιάζουμε, φυσικά, στην προστασία του φυσικού μας πλούτου. Των δασών και των θαλασσών μας, που είναι ό, τι πιο πολύτιμο θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων».

«Έτσι θα προχωρήσουμε στο αύριο. Στο υπουργείο μας και συνολικά στην κυβέρνηση. Με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές που φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης! Με μια πλατιά συμμαχία όλων όσων θέλουν να δουν την πατρίδα μας να πηγαίνει μπροστά. Βλέπουμε άλλωστε ότι οι πρωτοβουλίες μας έχουν ευρεία αποδοχή στον ελληνικό λαό. Παράλληλα, όμως, προχωράμε χωρίς τον φόβο να συγκρουστούμε. Με τα συμφέροντα. Με τις ιδεοληψίες. Με όλους όσους θέλουν να μην αλλάξει τίποτα γιατί τους βολεύει να μείνουν όλα ίδια. Ακόμα και αν αυτό βλάπτει τους πολλούς. Κυρίες και κύριοι, έχουμε φυσικά πολλή δουλειά μπροστά μας. Αποδεικνύουμε όμως κάθε μέρα ότι έχουμε και τη θέληση και τις ικανότητες να τα καταφέρουμε. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βάλει οριστικό τέλος στην κρίση και θα κάνει την Ελλάδα μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα», κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ