ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Μετέωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τα Μετέωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να βρέθηκε κοντά στους βράχους των Μετεώρων, σε ένα χώρο που εκπέμπει πνευματικότητα και γαλήνη, κατά την περιοδεία του στα Τρίκαλα, αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία να σκεφτεί για το τι θα κάνει σε ό,τι αφορά τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος, όπως είχε αποκαλύψει η Φώφη Γεννηματά, θα επισκεπτόταν κάποιο βουνό τις ημέρες των εορτών για να σκεφτεί τι θα πράξει, αλλά επειδή προέκυψε η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επισκεφθεί τελικά κάποια εξοχή, αφού πρέπει να προετοιμαστεί για την Ουάσιγκτον και θα παραμείνει στη Αθήνα μαζί με την οικογένειά του.

Προς το παρόν οι βράχοι των Μετεώρων, μάλλον, δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη για παραμονή του σε κάποιο… βουνό, ώστε να λάβει τις αποφάσεις του με ήρεμο μυαλό και χωρίς να του αποσπούν την προσοχή οι πολιτικές του υποχρεώσεις. Εκτός και αν τελευταία στιγμή αλλάξει το πρόγραμμα του και βρει την ευκαιρία για μια τέτοια επίσκεψη.

Παρ’ όλα αυτά, όλα τα σενάρια θέλουν τον πρωθυπουργό ήδη να κάνει τις πρώτες σκέψεις ακόμη και να έχει λάβει κατά ορισμένους, την απόφαση για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, το όνομα του οποίου, φυσικά, κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό.

Το ερώτημα που τίθεται και από στελέχη που προέρχονται από την κυβερνητική παράταξη είναι αν τελικά το πρόσωπο που θα προταθεί θα είναι πολιτικό και αν προέρχεται σε αυτή την περίπτωση από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας ή από το χώρο της Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με την πολιτική παράδοση που θέλει ο εκάστοτε πρόεδρος της Δημοκρατίας να εναλλάσσεται η παράταξη από την οποία προέρχεται κάθε φορά που αλλάζει και ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου.

Θεωρητικώς, στην παρούσα φάση ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου να είναι πρόσωπο αμιγώς πολιτικό, που να μπορεί να βασιστεί επάνω του και να είναι σε θέση να διαχειριστεί κρίσεις, έχοντας γνώσεις του διεθνούς γίγνεσθαι και του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ιδίως τώρα που οι σχέσεις της χώρας με την Τουρκία διέρχονται κρίση.

Είναι μάλιστα ενδεικτική η φράση της Ντόρας Μπακογιάννη που δείχνει την πολιτική κατεύθυνση που οφείλει να έχει ο νέος Πρόεδρος φωτογραφίζοντας, κατά όπως ερμηνεύεται, τον σημερινό Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε πει για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να γνωρίζει τα στοιχειώδη, «να γνωρίζει τι εστί αιγιαλίτις ζώνη».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν έχει ανοίξει μέχρι στιγμής τα χαρτιά του και ελάχιστοι πραγματικά γνωρίζουν τις πραγματικές του προθέσεις. Τα διάφορα ονόματα που ακούστηκαν στο παρελθόν ήταν μάλλον προϊόντα ευφάνταστων σεναρίων και σε κάθε περίπτωση διαρροές με στόχο τα συγκεκριμένα ονόματα είτε να «καούν», είτε να βολιδοσκοπηθεί η αντίδραση της κοινής γνώμης προς αυτά.

Αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη μας τις αναφορές του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει πολιτικό πρόσωπο να ηγείται της χώρας την επόμενη πενταετία.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για το ίδιο θέμα ανέπτυξε το εξής σκεπτικό:

«Η συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Γι' αυτό αναζητήστε σε άλλα κόμματα όσους δεν επιδιώκουν την συναίνεση. Εμείς θα προτείνουμε πρόσωπα που μπορούν να συγκεντρώσουν αυτή την συναίνεση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διευκρινίζει αν το πρόσωπο αυτό, που θα συγκεντρώνει την μέγιστη δυνατή συναίνεση, θα προέρχεται από το χώρο της πολιτικής. Μπορεί να προέρχεται και από άλλον κοινωνικό ή επαγγελματικό χώρο -και όχι μόνο από τον πολιτικό.

Αν ο υποψήφιος που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης προέρχεται από τον πολιτικό χώρο, για να έχει ευρύτερη αποδοχή, εξυπακούεται ότι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος δεν θα προέρχεται από το χώρο της ΝΔ. Δηλαδή περιορίζονται οι πιθανότητες να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος ή Κώστας Καραμανλής.

Αυτό βέβαια λέει η λογική. Αλλά, επειδή στην πολιτική η λογική δεν υπάρχει, παρά μόνο η σκοπιμότητα, το πρόσωπο που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να είναι κάποια από τα κορυφαία στελέχη ή πρώην πρωθυπουργοί ή ακόμη και ο νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο σημερινός Πρόεδρος, άλλωστε, διαθέτει αρκετά πολιτικά ερείσματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είχε συγκεντρώσει αρνητικές κριτικές στο πρόσωπό του κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν προκάλεσε πολιτική κρίση και - αντίθετα - είχε θετική συμβολή, ιδίως κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν η χώρα κινδύνευσε να τεθεί εκτός της ευρωζώνης.

Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούστηκαν κατά περιόδους, όπως της Μαρίας Δαμανάκη ή της Άννας Διαμαντοπούλου ή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ήταν στο πλαίσιο των όσων είχαν διαρρεύσει για επιλογή γυναίκας στο ύπατο αξίωμα της Πολιτείας. Θα ήθελε βεβαίως ο πρωθυπουργός να δείξει ότι αλλάζει την εικόνα που για χρόνια έχει συνηθίσει ο ελληνικός λαός και να τοποθετήσει γυναίκα στο προεδρικό Μέγαρο, το θέμα όμως είναι πως οι «καραμπόλες» είναι τέτοιες στο παρασκήνιο που μπορεί και να μην του βγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ