ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντός Ιανουαρίου και με fast track διαδικασίες η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Εντός Ιανουαρίου και με fast track διαδικασίες η αλλαγή του εκλογικού νόμου
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την κατάργηση της απλής αναλογικής μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, στις 17:00 το απόγευμα.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και ο εκλογικός νόμος, ο οποίος θα ψηφισθεί εντός του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαδικασία δεν θα κινηθεί όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, αλλά με fast track διαδικασίες εντός του Ιανουαρίου.

Σε γεύμα που είχε με δημοσιογράφους σήμερα το μεσημέρι στο εστιατόριο «Σχεδία home», ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε πως δεν θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η επαναφορά του μπόνους για το πρώτο κόμμα με κλιμάκωση ανάλογη του εκλογικού ποσοστού είναι «πολύ κοντά σε αυτή που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ», είπε και τόνισε:

«Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ. Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι. Αν χρειαστεί θα ψηφιστεί από 158 βουλευτές», είπε και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Ο πρωθυπουργός, στο ίδιο γεύμα, αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως είναι 50-50% οι πιθανότητες για γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος»: δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης επί του ιδίου θέματος, ενώ γνωστοποίησε πως είναι πιο κοντά στην απόφαση αλλά ακόμη δεν έχει καταλήγει.

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεσπάσει μεγάλη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «επιμένει να ευτελίζει το κύρος του θεσμού».

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης, «οφείλει άμεσα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πει ξεκάθαρα ποιον προτείνει για τον ανώτατο πολιτειακό θώκο» και προσθέτει ότι «η πρόταση του αυτή οφείλει να συμβαδίζει με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συμβολίζει την ενότητα του έθνους και των πολιτικών δυνάμεων».

Συνεχίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, αναφέρει: «Εάν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη ΝΔ και έχει εξασφαλισμένη ευρύτατη πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση όπως ορίζει το Σύνταγμα, οφείλει να εξηγήσει τους λόγους. Να εξηγήσει δηλαδή πού θεωρεί ότι απέτυχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Καταλήγοντας, υποστηρίζει: «Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί του κ. Μητσοτάκη, οι εσωτερικές ισορροπίες και αντιφάσεις της ΝΔ δεν μπορούν να αποτελούν το κριτήριο της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως επίσης δεν μπορούν να περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τι είναι η υφαλοκρηπίδα».

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για νέο ατόπημα του κόμματος.

«Είναι ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβιβάζει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε αντικείμενο κομματικών αψιμαχιών», σχολίασαν οι κυβερνητικές πηγές, και τόνισαν:

«Πρώτον, ασφαλώς ο Πρόεδρος, όπως και ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οφείλει να γνωρίζει ότι η θάλασσα έχει σύνορα. Και δεύτερον, ότι εκείνοι που χρησιμοποίησαν προσχηματικά την εκλογή Προέδρου για να ανατρέψουν μία κυβέρνηση και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, δεν μπορούν να μιλούν για υπευθυνότητα. Τα υπόλοιπα, στην ώρα τους».