ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: «Όχι» Τσίπρα και Γεννηματά – Το ερώτημα για τις διπλές εκλογές

Εκλογικός νόμος: «Όχι» Τσίπρα και Γεννηματά – Το ερώτημα για τις διπλές εκλογές
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Όλα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει μόνη της το νέο εκλογικό νόμο.

Αυτό προκύπτει από τα όσα δήλωσαν μετά τις συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν το εκλογικό νόμο που θα φέρει προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία.

Απλή αναλογική

Στη σχετική αναφορά στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη της διατήρησης της απλής αναλογικής.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο. Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση».

Όχι και από τη Γεννηματά

Αλλά και η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ προβλέπει αυτοδυναμία με πάνω από 40% για το πρώτο κόμμα.

Χωρίς αυτοδυναμία

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Λόγω των συνταγματικών προβλέψεων, οι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν πριν τον Ιούλιο. Απλή αναλογική στην πράξη σημαίνει κυβερνήσεις συνεργασίας.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να «κάψει» την απλή αναλογική όσο είναι ακόμα ισχυρός, στήνοντας διπλές κάλπες το φθινόπωρο. Δηλαδή, να πάμε σε πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική, να διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία και αμέσως μετά να πάμε σε εκλογές με το νέο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Το πρόβλημα βέβαια με αυτά τα σενάρια στα οποία αρέσκονται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, είναι ότι προσκρούουν στη σφοδρή αντίδραση των πολιτών οι οποίοι δεν θέλουν εκλογικές αναστατώσεις σε μια πολύ λεπτή φάση για την οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ