ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια - Χαφτάρ: «Η Ελλάδα θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη λύση στη Λιβύη»

Συνάντηση Δένδια - Χαφτάρ: «Η Ελλάδα θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη λύση στη Λιβύη»
ΙΝΤΙΜΕ

Ο στρατάρχης της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, υιοθετεί την ελληνική θέση αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, και τοποθετεί το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα του για τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η ελληνική πλευρά, παρότι εμφανίζεται ενοχλημένη από τη μη συμπερίληψή της στις χώρες που θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη – αυτό εξέφρασε, εξάλλου, και ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ – θεωρεί πως δεν τίθεται ζήτημα μη αμφισβήτησης του μνημονίου, λόγω της δεσμευτικής απόφασης που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Ένωση έχει τονίσει ότι δεν έχει υπάρχει νομιμοποίηση των μνημονίων.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν έχει σχέση με τα όργανα της ΕΕ, είναι μια ξεχωριστή πρωτοβουλία. Άλλωστε, το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, όπως είχε ξεκαθαρίσει το Βερολίνο δεν είναι μέρος της ατζέντας της Διάσκεψης.

Υπό αυτό το πρίσμα το βέτο που ανακοίνωσε ότι θα θέσει ο πρωθυπουργός στην ΕΕ αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο έχει νόημα μόνο αν δούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να αλλάζουν θέση στο Βερολίνο, σε σχέση με την ειλημμένη απόφαση της Ένωσης.

Η επίσκεψη Χαφτάρ, που προετοιμαζόταν πριν ακόμη το ταξίδι του κ. Νίκου Δένδια στο Μαρόκο, βάζει την Ελλάδα στο παιχνίδι της Διάσκεψης, έστω και δια της τεθλασμένης, σε επίπεδο συμβολισμών.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ελληνική πλευρά ενθάρρυνε τον στρατάρχη Χαφτάρ να «συμμετάσχει εποικοδομητικά στην διάσκεψη του Βερολίνου για την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση της Τρίπολης».

2817179

Πηγή: ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Όπως είπε ο κ. Δένδιας ο στρατάρχης Χαφτάρ «συμφώνησε σε όλες τις ελληνικές παρατηρήσεις».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή στη Λιβύη, είτε με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη χώρα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η παραπάνω θέση του υπουργού αφορά στην εξέταση της πιθανότητας να στείλει η Ελλάδα παρατηρητές στη Λιβύη, εφόσον συμφωνηθεί η ανακωχή.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει, αλλά η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι οι παρούσες συνθήκες είναι αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή της Ελλάδας σαν κάτι το θετικό.

Η Ελλάδα περιμένει από τη Γερμανία, συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, να αποτελέσει τον «θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, η οποία εκφράστηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο και εκείνη η ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Περιμένουμε λοιπόν σαν ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει και να επιβάλει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένω και από τις άλλες χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία»

Όσον αφορά στον Χαφτάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συζήτηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα των μνημονίων όσον αφορά στην ασφάλεια της περιοχής και αναμένεται να θέσει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα με την οποία θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη.

2817395

Πηγή: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Λίγη ώρα μετά το τετ-α-τετ με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Λίβυος στρατάρχης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.

Κατά την προσέλευσή του στο κοινοβούλιο, ο Χαφτάρ σημειώσε: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη».

Το «ραντεβού» κράτησε λίγο παραπάνω από μισή ώρα, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ