ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυο βήματα μπροστά, ένα πίσω στο προσφυγικό

Δυο βήματα μπροστά, ένα πίσω στο προσφυγικό
AP Photo/Michael Varaklas

Το μείζον θέμα του προσφυγικού μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας που τη μέρα το έχτιζαν και το βράδυ γκρεμιζόταν.

Κάπως έτσι εξελίσσεσαι η υπόθεση που έχει να κάνει με τις χωροθετήσεις και τις επιτάξεις περιοχών στα νησιά όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα υποδοχής, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και το «πάγωμα» των σχεδίων, που τελικά δεν ήταν «πάγωμα» όπως αποδείχθηκε αλλά αναβολή μιας εβδομάδας μέχρι να βρεθεί κοινή συνισταμένη των δύο πλευρών.

Μετά την τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης, πριν 10 ημέρες, που προέβλεπε την επίταξη χώρων σε περιοχές των νησιών όπου θα φιλοξενηθεί -υποτίθεται- μικρός αριθμός προσφύγων, ώστε οι υφιστάμενες δομές να καταργηθούν και να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε αρχικά το «πάγωμα» των εργασιών που προβλέπει το σχέδιο για την επίταξη των χώρων, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να αρχίσει εκ νέου η συζήτηση με τους κατοίκους, κάτι όμως που φαίνεται να προκάλεσε σύγχυση με το Μέγαρο Μαξίμου…

Αν και η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να ακουστεί κάτι τέτοιο, διότι φάνηκε ότι οπισθοχωρεί και γι' αυτό τον λόγο αντέδρασε με ακαριαία αντανακλαστικά για την δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος στη συνέχεια προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μηταράκης έχει προκαλέσει κινητικότητα στο προσφυγικό -και θετικές εξελίξεις. Ο ελιγμός όμως που έκανε φαίνεται να μην βοήθησε αρκετά, γιατί οι νησιώτες το εξέλαβαν ως υποχώρηση της κυβέρνησης και πήραν την ευκαιρία για να αντεπιτεθούν. Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι δική του επιλογή και στην διακριτική του ευχέρεια να επιλέξει την τακτική του και δεν δημιουργείται κανένα απολύτως θέμα.

Ωστόσο, η όλη σύγχυση που προκλήθηκε έδωσε και την αίσθηση της διαπραγμάτευσης που γίνεται παρασκηνιακά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς των νησιών που αντιδρούν.

Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή τις παλινδρομήσεις της στο προσφυγικό και βρήκε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να κυβερνά, καταλογίζοντάς της ευθύνες για «ιδεοληψίες της που έχουν οδηγήσει στο απόλυτο μπάχαλο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, άδραξε ως αντιπολίτευση την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και ανέφερε πως με την απόφαση της να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «έδωσε διοικητικά αλλά και πολιτικά το μήνυμα ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει το ζήτημα» και πως έπρεπε από τον Ιούλιο και Αύγουστο να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Το αποτέλεσμα είναι είπε «μια πρωτοφανής όξυνση στα νησιά μας, με την αύξηση των προσφυγικών ροών, τον υπερτετραπλασιασμό του πληθυσμού της Μόριας και με τον ΟΗΕ να καλεί για πρώτη φορά να κλείσει η δομή ενόψει του κινδύνου εκδήλωσης πανδημίας».

«Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ από τους πολίτες ότι το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα και ότι για την αντιμετώπισή του χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια να μεταφέρουμε 30.000 ανθρώπους από τα νησιά, με αποτέλεσμα επί των ημερών μας η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη» προσέθεσε.

Στην αντεπίθεση πέρασε και το ΚΙΝΑΛ που κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπαναχώρηση. «Άλλη μια υπαναχώρηση της κυβέρνησης από το «σχέδιο» επίταξης χώρων στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Η κυβέρνηση επιμένει να λειτουργεί αλαζονικά στις αποφάσεις της και, κατόπιν της κατακραυγής της κοινής γνώμης, μαζεύει άρον άρον τις αποφάσεις της» τονίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και αναφέρουν ακόμη:

«Επί της ουσίας η κυβέρνηση κυνηγάει την ουρά της, δεν σέβεται ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τις ανάγκες αποσυμφόρησης των νησιών και επιμένει σε ένα αδιέξοδο σχέδιο που έχει ξεπεραστεί ήδη από τις συνθήκες του προσφυγικού. Τους συστήνουμε να επιτάξουν λογική και σύνεση, αντί για χώρους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ