ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η αγκαλιά Τσίπρα-Σκουρλέτη και η... ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Η αγκαλιά Τσίπρα-Σκουρλέτη και η... ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η Κουμουνδούρου για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στο Τάε Κβον Ντο.

Παρά την εκλογική ήττα και την εσωστρέφεια του τελευταίου διαστήματος, το κλειστό γήπεδο γέμισε, κάτι που σημαίνει ότι βρέθηκαν εκεί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.

Μιλώντας στον Βασίλη Πάικο και τον 9,84, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι «η συγκέντρωση αποτελεί εφαλτήριο για μια προοδευτική, αριστερή πρόταση διακυβέρνησης». Προσέθεσε ότι «ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες ως προς την προσέλευση του κόσμου, τον παλμό και τον ενθουσιασμό».

Η σύνθεση του κόσμου ήταν ανάλογη με αυτήν που καταγραφόταν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για πολίτες σχετικά χαμηλών εισοδημάτων (αν κρίνει κανείς από την εμφάνιση), μέσης και πάνω ηλικίας (αν και είναι πλέον πιο ισχυρή η παρουσία νεολαίας από ό,τι πριν δύο χρόνια), οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, δεν ανήκαν στο προ του 2012 κοινό του κόμματος.

Δεν είναι ξεκάθαρο (και δεν θα μπορούσε να είναι) πόσοι από τους νεοεγγραφέντες πήγαν στο Τάε Κβον Ντο. Κι αυτό γιατί η μεγάλη πλειονότητα των νέων μελών είχαν ήδη παρουσία στις κομματικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βίντεο

Η πρωτοτυπία της συγκέντρωησης ήταν ότι ξεκίνησε με επτά βίντεο κριτικής στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Οι τίτλοι τους είναι ενδεικτικοί:

  1. Πρώτοι με διαφθορά
  2. Ήταν κάποτε ένας μισθός
  3. Ο Πρωθυπουργός λείπει ταξίδι για δουλειές
  4. Κοινωνικό κράτος: Κατεδαφιζόμεθα
  5. Νιώθεις ασφαλής τώρα;
  6. Για ψυκτικός καλός είσαι
  7. Εσύ το πίστεψες;

Στα βίντεο παίζει η ηθοποιός Άννα Ελεφάντη, ενώ στην εκδήλωση τα προλόγισε ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου. Για τα βίντεο ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «στόχος μας ήταν η παρουσίαση των πεπραγμένων της κυβέρνησης της Ν.Δ. και πώς αυτά συνιστούν μια εξαπάτηση του ελληνικού
λαού σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά. Επιλέξαμε να το κάνουμε με έναν εύληπτο και σύγχρονο τρόπο».

Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα βίντεο καλογυρισμένα κι εύληπτα, αλλά πολύ μεγάλα σε διάρκεια.

Η αγκαλιά

Την Παρασκευή γράφαμε στο CNN Greece ότι οι «συριζολόγοι» περίμεναν να δουν πόσο εγκάρδια θα χαιρετήσει ο Αλέξης Τσίπρας τον Πάνο Σκουρλέτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας, έβαλε “stop” στα παραπολιτικά σχόλια, παίρνοντας μια θερμή αγκαλιά τον Πάνο Σκουρλέτη. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε με την ίδια θέρμη στην πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα. Η εικόνα ασφαλώς ικανοποίησε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το κλίμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης αποτυπώθηκε μέσα στο γήπεδο, όπου υπήρξαν δύο οργανωμένες ομάδες που φώναζαν συνθήματα.

Από τη μια μεριά ήταν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε τα κλασικά αριστερά συνθήματα («Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι»). Από την άλλη το δίκυο «ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ», που αποτελείται από πρώην μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (όχι μόνο από την ΑΣΟΕΕ) τα οποία μπαίνουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η «ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ» φώναζε πασοκικής κοπής συνθήματα: «Αλέξη γερά να πέσει η Δεξιά», «Αλέξη γερά για τον σοσιαλισμό» κτλ. Η κάθε ομάδα δεν φώναζε τα συνθήματα της άλλης.

Πάντως, πρέπει να πούμε ότι το (τελείως πασοκικό) «Ο Λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» το φώναξε όλο το γήπεδο. Το σχολίασε μάλιστα από το βήμα και ο Αλέξης Τσίπρας: «Και όποιος είχε ξεχάσει, το θυμήθηκε τώρα». Φαίνεται ότι η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ δεν θα ενταχθεί στη Νεολαία, αλλά κατευθείαν στο κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ